200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji
olej do smażenia
Zagotować wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsypać przesianą mąkę, zamieszać. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ostudzone ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami.
Nałożyć do szprycy. Z papieru do pieczenia wyciąć 6 kwadratów o boku około 10 cm. Wyciskać kółka o średnicy 7 cm. Pączki wkładać na rozgrzany olej papierem do góry), papier usunąć, gdy odklei się od pączka.
Smażyć na złoty kolor. Odsączyć, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.