Milky Way

Składniki

KAKAOWY BISZKOPT:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2,5 łyżki kakao

MASA MLECZNA:
• 1/2 szklanki mleka
• 1/3 szklanki cukru
• 200g masła
• 50g margaryny
• 1 op. cukru waniliowego (16 g)
• 2 szklanki mleka w proszku

POLEWA:
• 100g czekolady gorzkiej
• 4 łyżki mleka
• 4 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki mleka w proszku

Sposób przyrządzenia

Kakaowy biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (można przez chwilę miksować na najniższych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki.

Piec w 175oC około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.

Masa mleczna:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę i masło utrzeć na puszystą masę, wlać ostudzone mleko z cukrem, wymieszać, dodać mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.

Polewa:

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko, cukier puder, rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Do rozpuszczonej polewy dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Dosłodzić mlekiem w proszku i cukrem pudrem wg gustu.  
Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego.