Deser serowo-kawowy - przepis. Przepisy na Desery zimne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Deser serowo-kawowy
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        250 g chudego serka homogenizowanego
50 g pokruszonych biszkoptów
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
50 g cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 g tartej, gorzkiej czekolady
2 łyżki stołowe rodzynek
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Ucierać żółtka  z połową cukru, aż powstanie puszysta masa. Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę.
- Serek homogenizowany utrzeć z kawą, aż stanie się lekki i gładki. Delikatnie połączyć z żółtkami i pianą. 
- Jeśli chcemy, by deser był bardziej wykwintny, należy nasączyć biszkopty 2 łyżkami rumu. Również rodzynki można namoczyć w rumie.
- Na dnie 4 szklanych pucharków ułożyć połowę pokruszonych biszkoptów. Przykryć warstwą sera, posypać połową utartej czekolady. Znów ułożyć warstwę pokruszonych biszkoptów i resztę twarożku. Posypać rodzynkami i tartą czekoladą. Wstawić na 20 minut do lodówki.
 
Deser smakiem i aromatem przypomina tirami-su, słynny włoski deser, ale jest lżejszy i mniej kaloryczny.
1 porcja = 316 kcal
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.