- 100 g szynki wędzonej
- 100 g sera żółtego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- 2-3 gałązki świeżej bazylii lub innych ziół
- sól, pieprz do smaku
Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do jajek dodać zioła prowansalskie, sól do smaku i dokładnie roztrzepać. Rozgrzać masło na patelni teflonowej. Wlać masę jajeczną tak, aby pokryła dno. Używając widelca lub łopatki podważyć usmażone brzegi omletu tak, aby nieusmażona masa wlała się pod spód. Kiedy jajka na brzegach będą podsmażone, a środek jeszcze miękki, posypać omlet szynką, tartym serem, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 40 sekund. Następnie omlet zsunąć z patelni na talerz, polać sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.