Sposób przyrządzenia:
1) Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy aż zaczną rosnąć.
2) Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko.
3) Rozbijamy jajka z cukrem.
4) Łączymy wszystkie składniki w dużej misce, na końcu dodając drożdże i wyrabiamy aż do uzyskania elastycznego ciasta.
5) Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
6) W międzyczasie przygotowujemy składniki nadzienia - rozpuszczamy masło, mieszamy cukier z cynamonem. Przygotowujemy blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy lekko bułką tartą.
7) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt około 20x50 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia lub macie sylikonowej - ułatwi to zwijanie.
8) Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem zostawiając wzdłuż dłuższego boku 1cm pasek.
9) Ciasto zwijamy w roladę w stronę zostawionego paska.
10) Ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki.
11) Bułeczki przenosimy na blaszkę zostawiając około 4cm przestrzeni pomiędzy bułeczkami.
12) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.
13) Bułeczki pieczemy około 20 minut - będą gotowe, gdy się zrumienią, a przy postukaniu wydadzą głuchy dźwięk.
14) Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.