Pierogi drożdżowe z rybą .

Składniki

1 /2 kg mąki
4 dag drożdży
12 dag masła
370 ml mleka
1 łyżeczka cukru
Farsz :
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
oliwa
curry
bazylia
sól
pieprz
2 cebule
1 łyżka posiekanej natki
1 puszka sardynek w sosie własnym
jajko

Sposób przyrządzenia

1 . Drożdże połącz w ciepłym mleku i cukrem , odstaw na 10 minut . Dodaj mąkę i masło , oprósz solą , zagnieć . Odstaw na 10 minut . 


2 . Farsz : cebulę i papryki pokrój , podduś na oliwie . Przypraw , ostudź . Dodaj sardynki i natkę , przypraw , połącz . Z ciasta formuj placki , ułóż farsz . Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem , sklej . Wierzchy posmaruj jajkiem . Piecz 20 minut w 200 stopniach C .