Około od 5 do 10 średniej wielkości ziemniaków (powinny być jednakowe)
ok 5dkg masła
sól
Ziemniaki obrać i ponacinać w paski około 5mm nie przecinając ziemniaka do końca (można wykorzystać łyżkę do tego).
Żaroodporne naczynie smarujemy dokładnie masłem i układamy w nim ziemniaki (oczywiście nacięciami do góry ;) )
Resztę masła należy roztopić (można do roztopionego masła dodać np czosnek albo inne zioła) polać ziemniaki i oprószyć solą do smaku.
W zależności od wielkości ziemniaka pieczemy ok 45min w piekarniku na ok 160stopni co trocję polewając masłem z naczynia. (to jest ta najbardziej wymagająca kwestia bo należy sprawdzać czy ziemniak sie np nie przypala)
Sposób podania ziemniaczków zależy już tylko od naszej wyobraźni i kubków smakowych (ja lubię z koperkiem, ktoś inny doda zioła albo żółty ser) i gotowe!
Smacznego!