Kruche ciasteczka dwukolorowe

Składniki

Na ciasto waniliowe:
1,5 szklanki mąki,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
70 g pokrojonej margaryny Palma z Murzynkiem,
0,3 szklanki cukru,
duża torebka cukru waniliowego
2 łyżki płynnego miodu,
1 żółtko,
Na ciasto czekoladowe:
1,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
4 łyżki kakao w proszku,
70 g pokrojonej margaryny Palma z Murzynkiem,
0,3 szklanki cukru,
1 jajko,
szczypta soli

Sposób przyrządzenia

Najpierw wyrabiamy ciasto waniliowe z podanych powyżej składników. Gdy powstanie jednolita masa, robimy kulę, owijamy folią spożywczą i na 30 min wkładamy do lodówki.

Podobnie robimy z ciastem czekoladowym i gdy również powstanie jednolita masa, zawijamy w wfolię i na 30 min do lodówki.

Następnie rozwałkujemy ciasto waniliowe na grubość 1cm i kroimy równe paseczki. Powinny mieć mniej więcej 30cm długości i 2cm szerokości. Tak samo postępujemy z ciastem czekoladowym.

Trzeba pamiętać jednak że z jasnego ciasta powinien zostać wałeczek ciasta o grubości ok 4/5cm.

Paski układamy naprzemiennie, raz jasny raz ciemny. Następnie kładziemy wałek na kolorowych paskach i zawijamy go w nie.

Z pozostałego ciemnego ciasta rozwałkujemy prostokąt i owijamy nim dwukolorowy walec.

Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30min.

Po wyjęciu z lodówki walec kroimy w plasterki i wkładamy do upieczenia na blasze do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 15 min (trzeba sprawdzać bo w zależności od grubości różny jest czas pieczenia)

Smacznego!