Dunia rozsmakował(a) się w tym!
Kapustę słodką kroimy i dusimy. Oddzielnie dusimy kapustę kiszoną. W oryginalnym przepisie jest tylko słodka. Ale to nie ten smak.
Cebulę i czosnek smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do kapust i mieszamy.
Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy, możemy dodac trochę dobrej uwędzonej kiełbasy i dodajemy do kapust.
Wszystko stygnie a my obieramy ziemniaki , ścieramy na tarce lub w maszynce do ziemniaków.
Zalewamy wrzącym mlekiem i odcedzamy lekko . Nie wyciskamy.
Dodajemy jaja, sól , pieprz ( najlepiej dużo ziołowego), majeranek.
Dodajemy grzyby i mieszamy. 1/2 ziemiaczanej masy wykladamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanny. Na masę wykładamy kapustę i na nią drugą warstwę masy ziemiaczano - grzybowej.
Po wierzchu posypujemy bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia wierzchu.
Podajemy polane skwareczkami lub kwaśną śmietaną . jak kto woli.
Potrawa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień i odgrzewana. Zresztą jak wszystkie potrawy mięsno-warzywne.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.