1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki twardego masła
5 łyżek cukru pudru
żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
75 dag brzoskwiń
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
3 łyżki płatków migdałowych
2 arkusze pergaminu
1/2 szklanki suchego grochu
1 . Mąkę przesiać razem cukrem pudrem . Dodaj zimne twarde masło i posiekaj wszystko szybko ostrym nożem . Nastepnie dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć spójne , ale nie gładkie ciasto . Owiń je folią i schładzaj w lodówce 30 minut . W tym czasie każdą z brzoskwiń przekrój na pół , a następnie usuń pestki .
2 . Ciasto wujmij z lodówki , rozwałkij i wulep nim formę oraz brzego . Następnie ciasto delikatnie ponakłuwaj widelcem , przykryj pergaminem i wsyp na papuer suchy groch . piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C .
3 . Po tym czasie wujmij ciasto , usuń groch i pergamin . gdy spód przestygnie rozsnaruj na nim dżem , posyp płatkami migdałowymi . Piecz jeszcze 15 minuy w 180 stopniah .