MAZUREK KRÓLEWSKI Z KONFITURĄ I MIGDAŁAMI

Składniki

• 35 dag mąki
• 35 dag masła
• 1 surowe żółtko
• 4 żółtka gotowane
• 12 dag cukru
• 12 dag zmielonych migdałów
• 1 cytryna
• 1 całe jajko
• ½ słoika konfitur wiśniowych
• ½ słoika konfitur morelowych
• Całe migdały do dekoracji

Sposób przyrządzenia

  1. Masło utrzyj na puszysty krem. Dodaj surowe i gotowane żółtka. Ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta, wykrój z niego równy prostokąt. Ponakłuwaj gęsto widelcem. Umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformuj wałeczki grubości ołówka. Ułóż z nich skośną kratkę. Lekko dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Mazurek upiecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min)
  3. Rozgrzej oddzielnie każdą z konfitur, przetrzyj przez gęste sito.  Nakładaj na przemian w powstałe kratki tak, aby powstała dwukolorowa szachownica. Na koniec mazurek udekoruj całymi migdałami bez skórki. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, aby konfitury stężały.