BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE Z SOSEM MAJONEZOWO-CZOSNKOWYM

Składniki

• 1 kg cienkiej białej kiełbasy
• opakowanie ciasta francuskiego
• 2 jajka


NA SOS:
• ½ szklanki majonezu
• łyżka jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Czosnek obrać i przetrzeć przez praskę. Wszystkie składniki  sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Kiełbasę owinąć ciastem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Ponacinać ciasto co 2-3 cm. Jajka roztrzepać posmarować ciasto (można też posypać kminkiem). Kiełbasę w cieście piec ok. 30 minut w temperaturze 200oC. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu majonezowo-czosnkowego.