Wołowina po arabsku.

Składniki

Wołowina ( ja daję karczek wołowy) - 1kg.
Fasolka szparagowa zielona ( koniecznie) - świeża 1kg, mrożona 2 opakowania po 0,5 kg.
Cebula 3 szt.
Przecier pomidorowy.
Cytryna.
Sól, pieprz naturalny, tymianek, cynamon, miód.

Sposób przyrządzenia

Wołowinę pokroić na kawałki jak na gulasz. Fasolkę pokroić na 3 części.Cebulę pokroić drobno.Odcisnąć sok z cytryny.

Wołowinę podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia w szerokim rondlu. Wyjąć mięso, podsmażyć lekko cebulę. Włożyć wołowinę, włożyć fasolkę, dodać sok z cytryny, przecier pomidorowy, przyprawy i łyżkę miodu. Musi być cynamon.. Zalać wodą tak aby było z dwa cm wyżęj niż mięso. Przykryć , Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić na wolnym ognie ale tak aby lekko bulgotało około 2 godzin. To zależy od wołowiny. Jężeli trzeba dolać trochę wody. Nie może być rzadkie. Wołowina będzie miękka a fasolka dzięki cytrynie jędrna.

Podawać z ryżem na sypko.

To danie zawsze podaję na świąteczny obiad.