keks

Składniki

1,5 szklanki mąki
150 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1,5 szklanki bakalii np. kandyzowane owoce, rodzynki, żurawina
4jajka
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Bakalie posyp łyżką mąki i dokładnie wymieszaj (obtoczone nie opadną na spód ciasta).

Przygotuj formę keksową. Wyłóż dno i ścianki papierem do pieczenia i natłuść.

Mąkę  i proszek przesiej przez sito i dokładnie połącz.

Rozdziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.

Masło utrzyj z cukrem pudrem i kolejno dodawaj żółtka.  Dodaj mąkę z proszkiem i wlej spirytus. Zmiksuj wszystko, dorzuć bakalie i ponownie wymieszaj.

Na końcu dołóż pianę  i delikatnie połącz.

Przełóż masę do formy i piecz ok.55min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.