• 25 dag mąki
• ½ kostki margaryny
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki śmietany
• 1 puszka masy makowej z bakaliami
• 100 g suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 4 łyżki rodzynek
• 1 białko
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojoną margarynę, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie wylep ciastem spód i brzegi formy to tarty.
Puszkę masy makowej wymieszaj z suszoną żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi na kawałki suszonymi morelami. Białko ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę i delikatnie połącz z masą makową. Następnie masę równomiernie rozsmaruj na cieście. Piecz około 1 godzinę w 180oC. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.