• 2 szklanki mąki
• 300 g jogurtu naturalnego
• 3 jajka
• 1 ½ szklanki cukru
• 100 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• 200 g suszonych moreli
• kilka kropli oleju waniliowego
• tłuszcz i bułka tarta do formy
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, olejek waniliowy, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Morele pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu. Polewą polać upieczoną babkę i udekorować kandyzowaną skórka pomarańczową.