Sernik w bezowej czapie - przepis. Przepisy na Serniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Sernik w bezowej czapie
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Kruche ciasto:
1 margaryna
3 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
100g margaryny
1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru 2*40g
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 puszka ananasów w syropie (kawałki)
Beza:
5 białek
1 szklanka cukry pudru
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię
,wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek . Włożyć do natłuszczonej tortownicy (
24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy . Ciasto po
nakłuwać widelcem.
Masa serowa:
Stopić margarynę, ostudzić . Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym na puch Następnie dodać twaróg sernikowy, budyń
śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składniki.
Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów , wymieszać.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek , połączyć
drewnianą łyżką.
Na ciasto wlać masę serową
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60 minut.
Beza:
Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Po 45 minutach pieczenia
powstałą bezą posmarować sernik. Ponownie wstawić do piekarnika,
dopiec do końca.
Przed podaniem ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

© 2008-2025 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.