Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami
Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
650 g mąki
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
80 g margaryny
50 g cukru pudru
szczypta soli
miąższ z laski wanilii
200 g bakali np.suszonej żurawiny,śliwki,rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
minut.
Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone
w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na
babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć
ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie
wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C.
Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.
Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.

© 2008-2025 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.