Deser twarogowo-śmietanowo-owocowy

Składniki

ok. 0,5 kg twarogu (sera białego) zmielonego
2 duże śmietany 36% (kremówki)
Puder cukier (wg uznania)
1 kg truskawek (mogą być także maliny)

Sposób przyrządzenia

Twaróg przełoży do większego naczynia, dodać 1 śmietanę kremówkę i wszystko ze sobą zmiksować. Następnie dodać owoce (ilość wg uznania) i puder cukier (do smaku w zależności od gustu) i także zmiksować.

Pozostałą śmietanę przelać do naczynia i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do smaku podczas miksowania należy dodać puder cukier.

Gotową masę twarogową przełożyć do salaterek lub pucharków. Na wierzch ułożyć owoce całe lub pokrojone a na wierzch bitą śmietanę. Można dodatkowo udekorować owocami lub/i liściem mięty.

Smacznego

W wersji light do masy twarogowej można dodać jogurt naturalny zamiast śmietany 36%. Wcześniej należy przygotować rozlaną do pucharków stężałą galaretkę (w odpowiednim kolorze) i na galaretkę wyłożyć masę twarogową a wszystko udekorować owocami i miętą.