Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

Składniki

jajka 6 sztuk
cebula 1 sztuka
szynka wędzona 1 duży kawałek
sól, pieprz do smaku
kostka koperkowa 1 sztuka
papryka mielona słodka 1 łyżka
majonez 3 łyżki
śmietana 2 łyżki
ząbek czosnku 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
ser żółty - starty 4 łyżki

Sposób przyrządzenia

Kto ma dość tradycyjnego smaku jajek z groszkiem czy szczypiorkiem? proponuję inne połączenia smaków!

Jajka gotujemy, potem kroimy je na pół.
Żółtka odkładamy do miseczki, w której będziemy przygotowywać farsz.
Cebulkę kroimy drobno i lekko podsmażamy na patelni, tylko tak żeby się zeszkliła i była słodkawa. Do żółtek dodajemy posiekaną drobno szynkę, cebulkę i przyprawy, tj. kostkę koperkową, sól, pieprz i dość sporo słodkiej papryki. Całość mieszamy i rozgniatamy, dodajemy po trochu majonez, tak, by powstała jednolita masa. Z takiego farszu lepimy kulki, i nakładamy na połówki jajek.
Sos przygotowujemy ze śmietany (lub jogurtu) i majonezu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem polewamy sosem jajka, dodając jeszcze posiekanego drobno dojrzałego pomidora i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Rewelacja!