Sernik marmurkowy - przepis. Przepisy na Serniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Sernik marmurkowy
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Kruche ciasto:
100g margaryny lub masła
180g mąki tortowej
60 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg serka naturalnego
4 jajka
180 g miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2*40g
2 łyżki kakao
100 ml śmietany kremówki
polewa czekoladowa
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,zawinąć
w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.Dno tortownicy 26cm.
wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do
pieczenia.Ciastem wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać
widelcem.Podpiec kruchy spód ok.10 minut w temperaturze 200°C.
Masa serowa: Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po
jednym jajku,następnie porcjami cukier puder i budyń. Do masy dodawać
porcjami serek naturalny. Mieszać za pomocą miksera do uzyskania
jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i
delikatnie połączyć.Masę serową podzielić na dwie równe części.
Do jednej dodać kakao,wyrobić.
Na podpieczony kruchy spód nakładać na przemian porcję jasnego i
ciemnego ciasta,przemieszać delikatnie widelcem aby powstał marmurkowy
wzór.
Piec 90 minut w temp. 175 stopni,po 60 minutach ciasto przykryć. Sernik
zostawić na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjąć,wystudzić
i polać polewą czekoladową.

© 2008-2025 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.