Serowe cannelloni

Składniki

Składniki: 10 rurek makaronu cannelloni, łyżka oleju, szczypta soli.

Farsz: 3 cebule, 1/2 kg półtłustego twarogu, 10 dag sera w kostce, 2 łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.

Sos: puszka pomidorów, ząbek czosnku, sól, pieprz, 5 dag sera w kostce.

Sposób przyrządzenia

1. Makaron gotować 5 min we wrzątku z solą i olejem. Odcedzić i ostudzić.

 2. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z twarogiem, cebulą i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewać rurki.

3.   Formę do zapiekania lekko natłuścić margaryną. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekany czosnek, doprawić do smaku. Na dno naczynia wyłożyć połowę sosu, ułożyć napełnione rurki, polać resztą sosu i posypać startym serem. Piec ok. 25 min w temp. 175st.