Makaron z białym serem

Składniki

0,5 kg grubego makaronu (np. świderki-najlepszy, muszelki, kolanka)
sól
4-6 łyżek masła/dobrej margaryny
4-6 łyżek cukru
300-400 g sera białego (najlepiej pełnotłusty, ale półtłusty również może być)
cynamon (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg pełnego wskazanego czasu na opakowaniu.
  2. Zalać letnią wodą (nie zimną, nie gorącą - chodzi o zatrzymanie procesu gotowania, który pozostawi makaron w dalszym ciągu w ciepłej temp.)
  3. Zostawić na ok. 5 min., aż napęcznieje i zmięknie.
  4. Między czasie ser biały rozdrobnić widelcem na talerzu.
  5. Odcedzić makaron.
  6. Włożyć z powrotem do garnka, w którym znajdował się podczas gotowania.
  7. Dodać masło (można garnek postawić na jeszcze ciepłym palniku i mieszać wszystko łyżką do rozpuszczenia się masła lub rozpuścić masło w rondlu i wlać je bezpośrednio na makaron).
  8. Dodać ser biały.
  9. Dodać cukier. 
  10. Wszystko wymieszać, a nawet można wstrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką.
  11. Podawać na świeżo natychmiast po przyrządzeniu. 
  12. Można posypać z wierzchu cynamonem.