Makaron z wyspy Rodos - przepis. Przepisy na Dania z makaronu, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Makaron z wyspy Rodos
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
350 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
200 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki
puszka rozdrobnionych pomidorów (około 390 g)
250 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół (bazylia, oregano, lubczyk)
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia. Bakłażana myję, obieram ze skórki i kroję je w plastry. Plastry bakłażana smażę na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu bakłażanów, na reszcie tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Dodaję do cebulki posiekany czosnek i podsmażam chwile, dodaję mięso mielone, liść laurowy, doprawiam całość do smaku przyprawami i ziołami. Wkładam połowę pomidorów i duszę wszystko ok. 30 minut.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia kładę plastry bakłażana, posypuję połową starego sera. Wykładam ugotowany makaron i posypuję resztą sera. Całość polewam sosem mięsnym, a wierzch przykrywam resztą pomidorów. Piekę zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180ºC około 30 minut.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.