Roladki z kurczaka z toskańską nutką.

Składniki

Piersi kurczaka . Byłoby cudownie gdyby kurczak miał około 2,5 kg.
Marchewka, por, suszone pomidory w oliwie ( mogą być toskańskie)
Bułka tarta, oliwa z oliwek + oliwa z pomidorków suszonych
Czosnek ( może być granulowany ), bazylia świeża lub suszona - dość sporo, pieprz naturalny lub ziołowy, sól

Sposób przyrządzenia

Piersi dzielimy na dość spore kawałki i wytłukujemy formując płaty na roladki. Mniejsze kawałki tłuczemy razem.

Na płaty sypiemy sól, czosnek ( ja mam zmieszany z suszonym koperkiem ), bazylię , pieprz.

Na to z jednego brzegu  kładziemy kawałki pora - o długości płata . Jedną warstwę.

Na pora kładziemy słupek marchewki i paski pokrojonych suszonych pomidorów.

Zawijamy roladki i spinamy wykałaczką.

Z dużego kurczaka wychodzi 8 szt roladek.

Obsypujemy z e wszystkich stron bułką tartą. Najlepsza jest zmielona własnoręcznie wysuszona kajzerka .

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Podsmażamy na złoto roladki . Wyjmujemy. Dodajemy trochę oliwy z pomidorów i podsmażamy resztę porów pokrojonych w półkrążki, marchwi pokrojonej w kostkę i paski pomidorów.

Ponownie wkładamy roladki, zalewamy wrzątkiem tak aby zakryć.

Dodajemy sól, bazylię, pieprz ziołowy i dusimy do miękkości.

Roladki wyjmujemy, dodajemy bułkę tartą tyle aby zagęścił się sos.

I znów wkładamy roladki . Chwilkę jeszcze dusimy.

 

Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami purre.

 

Smacznego.