Zupa migdałowa wigilijna – DOSKONAŁY PRZEPIS! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupa migdałowa wigilijna – DOSKONAŁY PRZEPIS!

Zupa migdałowa wigilijna, obok pasztetu z chucherek była jednym z najbardziej tradycyjnych świątecznych dań w XIX wieku. Dziś już nie gości tak często na wigilijnych stołach, a może warto do niej wrócić i czymś zaskoczyć rodzinę? Mamy dla Was wyjątkowy przepis!

Zgodnie z dawną tradycją na wieczerzy wigilijnej powinny pojawić się dwie zupy. Podstawową zupą była słodka zupa migdałowa wigilijna, a drugą do wyboru zupa rybna lub barszcz z uszkami.  Zupa migdałowa była podawana i w wielu domach jest nadal, na wiele sposobów. Jednym z najbardziej tradycyjnych jest podanie jej z ryżem i rodzynkami. Smakuje po prostu nieziemsko.  Radzimy spróbować!

Zupa migdałowa wigilijna – przepis

Składniki:

  • 15dag migdałów w płatkach
  • 4 szklanki mleka
  • 10 łyżek cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 kromki chleba tostowego
  • łyżka masła

Wykonanie KROK PO KROKU:

Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Migdały zrumienić na suchej patelni. Smietanę połączyć z mąką, wlać do mleka, dodać migdały i zagotować. Wyjąć cynamon. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni. Zupę podawać z grzankami lub ryżem. Można dodać do niej rodzynki.

Podziel się z nami swoimi planami na menu wigilijne!

POROZMAWIAJMY NA FORUM >>

Najnowsze komentarze