Opublikowany przez:
Marcia
2016-03-18 13:44:26
Dwie, z pozoru całkowicie odmienne kuchnie, zostały połączone setki lat temu przez Bonę Sforzę. To dzięki niej w Polsce poznaliśmy smak włoszczyzny. Dziś możemy delektować się wieloma daniami oraz przyprawami pochodzącymi z całego świata, jednak to kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych. Co sprawia, że Polacy tak chętnie sięgają nie tylko po śródziemnomorskie dania, ale także produkty?
Włoskie wpływy
Na pewno duże znaczenie może mieć tutaj różnorodność smaków i aromatów, jakie oferuje nam Italia. Oregano, bazylię czy pieprz możemy znaleźć już w każdym polskim domu. Włosi dużą wagę przywiązują do jakości składników, dlatego ich dieta w ciągu roku uzależniona jest od dostępności świeżych warzyw i owoców. Z ich zamiłowaniem do dojrzałych produktów jak najlepszej jakości wiąże się także to, iż kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana w zależności od charakterystycznych upraw. Inne tradycje znajdziemy na południu, inne na północy – bliżej morza bardziej ceniony jest makaron w różnej postaci a także oliwa z oliwek, natomiast u podnóża Alp je się ryż i dużo częściej stosuje masło.
Co łączy polską i włoską kuchnię? W obu znajdziemy zamiłowanie do wyrazistych smaków, dużej ilości warzyw, lokalnych produktów, a także tradycyjnych dań. Tak jak na północy Italii, także w Polsce typowym tłuszczem używanym w kuchni jest masło. Produkt, który jest polecany przez wszystkich dietetyków jako jeden z najzdrowszych tłuszczy niezbędnych do utrzymania racjonalnej diety.
O maśle słów kilka
Masło to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, najczęściej krowiego. Jego jakość, smak czy kolor zależą zarówno od procentowej ilości tłuszczu w nim zawartego, a także od tego, czym były karmione zwierzęta. Możemy wyróżnić kilka rodzajów masła ze względu na zawartość tłuszczu. Najlepsze i polecane przez wszystkich specjalistów jest masło extra, które musi posiadać minimum 82% tłuszczu zwierzęcego. Pozostałe 16% to woda, a 2% to mieszanka białka i wapnia. Masło stołowe to mniej niż 73,5% tłuszczu, natomiast w sklepach możemy także znaleźć produkty, które są masłem tylko z nazwy. Należy wystrzegać się produktów smakowych a także wszelakich produktów mix. Te ostatnie zawierają zazwyczaj dużo emulgatorów, konserwantów czy zagęstników. Nierzadko także trudno znaleźć informację na temat typu i procentowej ilości użytego tłuszczu, natomiast produkty nazywane przez producentów „masłami smakowymi” nie spełniają wymogów jakościowych, aby móc je nazywać mianem masła. Stanowią jedynie mieszankę tłuszczów mlecznych i roślinnych.
Warto wspomnieć, iż masło jest naturalnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D oraz kwasu linolowego. Wprowadzenie go do naszej codziennej diety sprawi, że dzięki witaminie A bez większego wysiłku zadbamy o zdrową skórę, włosy i paznokcie. Z kolei witamina E odpowiada za wsparcie układu krążenia, a D zapobiega chorobom kości i jest zalecana dla dzieci oraz osób starszych.
Zdrowo i smacznie? Bułka z masłem!
Wprowadzenie naturalnych produktów pełnych witamin do naszej diety pozwala nam zadbać o zdrowie bez konieczności eliminowania tradycyjnych dań z menu, które są tak ważne zarówno dla Polaków, jak i Włochów. Na naszym rynku, kilka miesięcy temu pojawiło się masło osełka Zanetti, stworzone we współpracy z włoską firmą posiadającą długoletnie doświadczenie w produkcji wyrobów mlecznych, a w szczególności włoskich serów. Produkt firmy SM w Gostyniu jest kwintesencją tradycji. Został stworzony z polskiej śmietanki najlepszej jakości oraz uformowany w owalny kształt, który jest nawiązaniem do naturalnie wytwarzanych maseł. Dzięki temu, iż posiada 83% tłuszczu, masło Zanetti zaliczamy do kategorii extra. Jest ono idealne zarówno do smarowania pieczywa, jak i gotowania, smażenia, czy jako składnik ciast. Nic nie smakuje lepiej, jak poranna jajecznica na boczku i maśle, bądź gotowane młode ziemniaczki z masłem i świeżym koperkiem.
Ten produkt pokazuje, iż przenikanie się dwóch kulinarnych kultur i tradycji może przynieść smaczny i zdrowy efekt. Wspólne wartości, takie jak jakość i umiłowanie tradycji sprawiają, że współpraca między dwoma markami z różnych krajów może zaowocować kombinacją najlepszych cech ich żywieniowego dziedzictwa.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!