ZDROWA KUCHNIA: Szybka i smaczna tarta z cukinią! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

ZDROWA KUCHNIA: Szybka i smaczna tarta z cukinią!

ZDROWA KUCHNIA: Szybka i smaczna tarta z cukinią!

Autor zdjęcia/źródło: tarta z cukinią @ unsplash.com

Chcesz jeść zdrowiej, ale nie wiesz jak zacząć? W cyklu ZDROWA KUCHNIA czeka na Ciebie masa ciekawych, prostych i co najważniejsze smacznych przepisów, które opierają się na sezonowych warzywach i owocach. Sprawdź przepis na szybką tartę z cukinią!

Tarta z cukinią jest nie tylko pyszna, lecz także bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że jest bardzo lekka może być dobrym zaczątkiem nowej, zdrowej diety i zdrowej kuchni. Przygotowuje ją nie tylko na rodzinne obiady, czy kolacje, lecz także wtedy, kiedy znajomi wpadają nagle bez zapowiedzi. Najlepsze w tarcie jest bowiem to, że do jej przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj ma się w domu. Mój tajny przepis na tartę może Cię zainspirować do własnych kulinarnych eksperymentów, którymi możesz dzielić się ze mną w komentarzach pod artykułem. Zapraszam i życzę smacznego!

Zdrowa kuchnia: Tarta z cukinią – przepis

CIASTO - składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 kostki masła
  • ½ jajka

Tarta z cukinią - wykonanie

Jak w przypadku każdej tarty wykonanie ciasta jest niezwykle proste. Przesiej mąkę do miski wraz z solą, a następnie dodaj chłodne masło. Zagniataj do uzyskania sypkiej kruszonki. Następnie dodaj połówkę jajka i zagniataj do uzyskania z ciasta jednolitej, wyrobionej dobrze kuli. Ciasto rozpłaszcz i owiń folią, a  następnie wstaw na godzinę do lodówki. Jeśli Ci się spieszy minimalnie wystarczy schładzać ciasto przez pół godziny. W tym czasie możesz przygotować masę do tarty.

Farsz – składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mozarella
  • sól, pieprz, tymianek
  • odrobina masła i miodu
  • papryczka chilli, rucola i dowolne kiełki do dekoracji

Tarta z cukiną - jak zrobić

Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Posmaruj kawałkiem masła okrągłą formę do pieczenia. Wyklej jej spód rozwałkowanym ciastem i po dwa centymetry ciasta załóż po bokach. Ciasto podziurkuj widelcem. Pokrój cukinię i mozarelle. Ułóż cukinię na cieście na zakładkę, tworząc na tarcie koła. W niektóre miejsca powtykaj pokrojony ser mozarella. Roztop masło z miodem i polej tą mieszanką ułożoną cukinię wraz z mozarellą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj z odrobiną papryczki chilli na wierzchu wraz z rucolą i kiełkami. Podawaj na ciepło.

Ta tarta może do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Soczysta cukinia jest w tym wydaniu po prostu pyszna. Ser mozarella z kolei bardzo ładnie się roztapia i jest dobrym tłem dla cukinii. W innych wersjach możesz dodawać dowolne, ulubione warzywo. Oczywiście pod warunkiem, że dobrze się podpieka. Polecam również wersję ze świeżymi pomidorami i papryką.

 

Więcej na temat zdrowego żywienia dowiesz się na FB:

ZOBACZ TAKŻE:

Żywność ekologiczna – czy warto kupować ją zamiast zwykłej? >>