Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz organizm jest nie dotleniony i częściej woła o czekoladę, która Naszym przyjacielem na pewno nie jest. Wiosną zaczynamy na siebie inaczej patrzeć dociera do Nas w końcu, że zbliża się lato i będzie trzeba wyciągnąć z szafy strój kąpielowy i co gorsza pokazać się w nim na plaży.
Wiosenna dieta - co jeść, a czego zrezygnować
Na początek wiosennej diety spróbujmy zrezygnować z podjadania. Tak tak to właśnie jedzenie między posiłkami najbardziej Nam szkodzi. Najzdrowiej jest spożywać 5 posiłków w ciągu dnia najlepiej o stałych porach i wypijać ok. 2l wody dziennie. Zapomnijmy też o podjadaniu po 18! Na straganach możemy już dostać coraz więcej warzyw i owoców więc słodycze i fast foody odstawmy na bok.
Przed przystąpieniem do diety i ćwiczeń dobrze jest oczyścić organizm z toksyn. Możemy przez kilka dni wypijać duże ilości wody i spożywać tylko warzywa. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić. Przed każdą dietą dobrze jest skonsultować się z lekarzem, a nawet wykonać wszystkie podstawowe badania.
Pamiętajmy by w każdym z pięciu posiłków w ciągu dnia znajdowało się choć jedno warzywo lub owoc. Cenne witaminy i minerały dostarczą nam kiełki różnych warzyw, a że zbliża się Wielkanoc warto wyhodować rzeżuchę, która jest idealna na kanapki i do wiosennych surówek. Warzywa i owoce są źródłem błonnika, który wpływa na pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Wiele z Nas przyjmuje błonnik w tabletkach nie zdając sobie sprawy, że lepszym jego źródłem są po prostu warzywa i owoce.
Ważne by Nasze potrawy w trakcie wiosennej diety zawierały produkty z grupy:
- produktów zbożowych (pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, ryż, otręby, grube kasze, płatki owsiane)
- chude produkty mleczne
- chude mięso i wędliny
- ryby
- warzywa i owoce
W zimę w Naszych domach i miejscach pracy jest suche powietrze, na podwórku niskie temperatury i zimny wiatr co nie działa dobrze na Naszą skórę i włosy. Aby odzyskały dawny blask ważna jest odpowiednia dieta, a w niej pełnowartościowe białko, które zawiera aminokwasy odbudowujące strukturę włosów, skóry i paznokci; witamina A, którą znajdziemy w produktach mlecznych, rybach oraz warzywach i owocach; żelazo oraz cynk.
Wiosenna dieta - co nam pomaga? Jadłospis
Wiosenne przesilenie dopada chyba każdego z Nas. Brak siły, złe samopoczucie gdy za oknem świeci słońce pomoże pomóc nam pokonać również dieta. Jeśli znajdzie się w niej witamina B (szczególnie B1). Źródłem tych witamin są m.in. produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produkty mleczne. Mięso i produkty mleczne zawierają tryptofan, który występuje w produkcji serotoniny- hormonu szczęścia.
By wzmocnić Naszą odporność i uniknąć choroby na wiosnę zadbajmy o dużą dawkę witaminy C, która jest istotna dla funkcjonowania układu immunologicznego. Znajdziemy ją w warzywach i owocach (szczególnie w papryce, owocach cytrusowych, kapuście, brokułach)
Wiosna daje Nam dużo sił do działania więc może warto przekonać się do wiosennej diety oto jej dwa przykłady
Wiosenna dieta - jadłospis jednodniowy
Przykładowy jadłospis 1 (ok. 1200 kcal)
ŚNIADANIE
Owsianka z owocami:
- opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
- 4 łyżki płatków owsianych (40g),
- 3 suszone śliwki,
- łyżka nasion dyni,
- pół jabłka (100g).
Płatki, nasiona i śliwki zalać wrzątkiem i chwilę pogotować (aż woda odparuje). Dodać utarte jabłko i jogurt.
II ŚNIADANIE
Twarożek z rzodkiewkami:
1. Ok. 100g chudego twarogu rozgniecionego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego;
2. Łyżeczka szczypiorku, garść dowolnych kiełków, 5 rzodkiewek (100g).
OBIAD
Sałatka z tuńczykiem i pieczywem:
- pół ogórka (80g),
- pół papryki (100g),
- 5 oliwek,
- liście sałaty (dowolna ilość i rodzaj),
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym (70g),
- łyżka oleju rzepakowego, trochę soku z cytryny,
- koperek lub inna zielenina.
Warzywa rozdrobnić i zmieszać z tuńczykiem, olejem, sokiem z cytryny i doprawić do smaku, posypać koperkiem. Zjeść z kromką pieczywa razowego (40g).
PODWIECZOREK
- szklanka kefiru (250g),
- pomarańcz (ok. 200g – masa bez skórki).
KOLACJA
Kurczak duszony z brokułem i sałatą:
- 130g filetu z piersi kurczaka,
- 200g brokuła lub kalafiora,
- liście sałaty (dowolna ilość i rodzaj),
- trochę soku z cytryny, łyżka oleju rzepakowego,
- zioła.
Kurczaka posypać ziołami i ugotować na parze, podać z gotowanym brokułem i surówką przygotowaną z sałaty, oleju i soku z cytryny.
Przykładowy jadłospis 2 (ok. 1200 kcal)
ŚNIADANIE
Pieczywo z twarożkiem:
- 2 cienkie kromki pieczywa razowego (60g),
- pół mniejszej kostki chudego twarogu (100g),
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g),
- szczypiorek, pół papryki (100g).
Twaróg rozgnieść z jogurtem i doprawić do smaku, zjeść z pieczywem i kawałkami papryki.
II ŚNIADANIE
Jogurt z otrębami i orzechami:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
- łyżka otrąb pszennych,
- 10 orzechów laskowych lub nerkowca lub 2 włoskie.
OBIAD
Penne ze szpinakiem i kawałkami łososia:
- 40g makaronu razowego penne (sucha masa),
- 100g filetu łososia,
- 100g świeżych liści szpinaku,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- trochę soku z cytryny,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, świeże / suszone zioła,
- pomidor (100g).
Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwile w chłodne miejsce, następnie posypać przyprawami, ziołami i ugotować na parze. Makaron ugotować al dente, szpinak umyć, poodcinać grube łodyżki listów, sparzyć i podsmażyć chwilę na oleju dodając przyprawy i zmiażdżony czosnek. Makaron zmieszać ze szpinakiem i położyć na nim kawałki ryby. Podać z kawałkami pomidora.
PODWIECZOREK
- szklanka kefiru (250g)
- 2 kiwi (ok. 180g)
KOLACJA
Sałatka z jajkiem:
- 1,5 jajka,
- 5 rzodkiewek (100g),
- kawałek ogórka zielonego (100g),
- kilka liści sałaty (dowolny rodzaj np. lodowej),
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75g),
- zielenina (szczypiorek),
- garść dowolnych kiełków.
Jajko ugotować na twardo i posiekać. Warzywa rozdrobić, zmieszać z jajkiem i doprawić do smaku, polać jogurtem i posypać zieleniną.