Opublikowany przez: Familiepl 2021-07-01 08:09:40
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash
Przygotowanie posiłków dla dziecka bywa wyzwaniem, dlatego film użytkowniczki TikToka podbija sieć i kusi rodziców, aby sami wypróbowali „genialny” sposób na jajka sadzone. Jedna z użytkowniczek aplikacji pokazała bowiem ciekawy sposób na przygotowanie śniadania dla swojej córki. Okazuje się, że może on nie być całkowicie bezpieczny dla dzieci.
Alexandra Bewicke na filmie podpowiada rodzicom, jak w prosty sposób zrobić mini jajka sadzone, którymi zachwyca się jej córeczka. Mama mrozi je wcześniej, a po wyjęciu z zamrażalnika kroi i wrzuca i na rozgrzaną patelnię. Przypominają wówczas małe jajka sadzone i mogą się podobać dzieciom. Eksperci ostrzegają jednak, że taki sposób przygotowania jajek może spowodować zatrucia u dzieci.
Pod postem tej użytkowniczki, który ma już ponad 1,3 miliona wyświetleń, pojawiło się mnóstwo komentarzy – zarówno od rodziców zachwyconych, jak i tych, których dzieci rozchorowały się po spożyciu mrożonych surowych jajek. Eksperci ostrzegają, że taki sposób przygotowania jajek nie jest zdrowy i może spowodować u dziecka zatrucie pokarmowe.
W jednym z komentarzy pojawił się nawet głos lekarza pogotowia: „ Lekarz pogotowia i ekspert od bezpieczeństwa dzieci tutaj. To nie jest bezpieczny sposób na przygotowanie jajek. Nie powinny być mrożone w skorupkach. FDA ostrzega przed tym”.
Dlaczego nie wolno mrozić jajek w skorupkach? Podczas procesu mrożenia jajka zwiększają nieco swoją objętość, co może powodować mikropęknięcia skorupek, na których znajdują się bakterie itp. W ten sposób przeniknięcie bakterii do treści jajka powoduje rozwój drobnoustrojów, a to z kolei może skutkować zatruciem pokarmowym lub chorobą po spożyciu takiego jajka.
Dlatego nie zaleca się mrożenia całych jaj w skorupkach, a tym bardziej podawania im dzieciom.
Źródło The Mirror
CZYTAJ TEŻ >> Domowy sposób na zaparcia - te metody działają
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.