Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Familiepl
2018-11-29 17:24:07
Autor zdjęcia/źródło: mat. prasowe
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Was wigilijne inspiracje, wśród których znajdziecie coś na słono, ale też na słodko.
„Barszcz czerwony z uszkami czy zupa grzybowa?” – to jeden z najczęstszych bożonarodzeniowych dylematów. Tymczasem oba dania przeszły już do kanonu tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Jeśli więc dotychczas w Twoim domu serwowana była delikatna zupa z suszonych grzybów (np. prawdziwków, podgrzybków czy borowików), w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich, przygotowując dla nich rozgrzewający barszcz czerwony z samodzielnie przyrządzonymi uszkami.
Przygotowania do zrobienia pysznego barszczu wigilijnego warto zacząć już nawet… tydzień wcześniej! Wtedy też nastaw zakwas. Do jego zrobienia będziesz potrzebować około 1 kg buraków, 1 łyżkę soli na 1 litr wody, 4 ząbki czosnku, 2-3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i tyle samo ziarenek pieprzu. Jeśli chcesz, żeby przygotowana przez Ciebie zupa miała jeszcze bardziej intensywny smak, możesz dodać do zakwasu kilka łyżek soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.
Do garnka wlej wodę, wsyp sól, całość zagotuj i odstaw do przestudzenia. Następnie dokładnie umyj buraki, obierz je, pokrój na małe kawałki i umieść w suchym słoiku lub tradycyjnej kamionce. Dodaj liście laurowe, czosnek, ziele angielskie oraz pieprz. Całość zalej osoloną wodą w taki sposób, aby dokładnie przykryć wszystkie składniki zakwasu. Jeśli będą wypływać na powierzchnię, musisz je docisnąć, używając talerzyka. Słoik dokładnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak przy użyciu zrobionego przez Ciebie zakwasu ugotować wigilijny barszcz, zajrzyj na https://akademiasmaku.pl/przepis/swiateczne-przepisy-barszcz-wigilijny,4333, gdzie znajdziesz wszystkie potrzebne informacje i wskazówki.
Barszcz czerwony nie będzie kompletną polską potrawą wigilijną bez własnoręcznie przygotowanych uszek z grzybami. Choć możesz je kupić, nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem i dającym dużo większą satysfakcję jest zrobienie ich samodzielnie w domowym zaciszu.
W przypadku, gdy podczas kolacji nie zużyjesz wszystkich uszek, możesz je zamrozić (w postaci surowej lub po wstępnej obróbce cieplnej) i przechowywać w zamrażarce nawet do pół roku.
Do przygotowania ciasta na uszka potrzebujesz jedynie mąkę pszenną, wodę, masło i sól, zaś do farszu: grzyby, cebulę, masło, oliwę z oliwek, a także sól i pieprz. Sprawdzony przepis na smaczne uszka idealne do wigilijnego barszczu znajdziesz na: https://akademiasmaku.pl/przepis/swiateczne-przepisy-uszka-z-grzybami,4332.
- Owocowe ciekawostki bożonarodzeniowe -
Jabłka zdaniem wielu symbolizują miłość, pokój i zdrowie. Dawniej wieszane na choince miały dawać siłę i zapewniać długowieczność.
Śliwki podobno odpędzały złe moce, zaś przygotowany z nich kompot miał przynosić szczęście i pomyślność.
Gruszki zaś to symbol dobrobytu oraz długiego życia.
Wśród wigilijnych potraw, którymi uraczysz swoich bliskich podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć dań z rybą w roli głównej. Choć wiele osób wciąż decyduje się do serwowanie karpia, możesz pokusić się o kulinarne eksperymenty z innymi gatunkami ryb.
Przykładowo możesz przyrządzić niezwykle smaczną rybę po grecku, wykorzystując filety z mintaja, soli lub morszczuka. Polska wigilia to także świetna okazja do tego, by podać dania ze śledziem w kilku wydaniach:
Polska wigilia na słodko: kutia
Po obfitej kolacji wigilijnej pora na zaserwowanie kawy, herbaty, ciast i… kutii! Co ciekawe, danie to wywodzi się z kuchni litewskiej, białoruskiej oraz kresowej. Obecnie jednak coraz częściej gości na świątecznych stołach we wszystkich regionach Polski. Kutia to nic innego jak połączenie delikatnych ziaren pszenicy, maku, miodu, a także zdrowych i smacznych bakalii takich jak orzechy włoskie, żurawina, figi i daktyle. Przepis na nią możesz znaleźć na https://akademiasmaku.pl/przepis/kutia,2270.
Czy wiesz, że…
słowo „kutia” wywodzi się od greckiego słowa „kokkos”, które oznacza ziarno? To bezpośrednie nawiązanie do ziaren pszenicy, z których ten delikatny i zdrowy deser jest przyrządzany.
Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest w tym przypadku długi czas moczenia pszenicy (minimum 6 godzin). Po dokładnym jej wypłukaniu, zalej ją na noc gorącą wodą – dzięki temu zmięknie i stanie się delikatna. Następnego dnia ponownie zalej ją wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Właściwie ugotowana pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!