TYMI produktami dziecko może się zadławić! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

TYMI produktami dziecko może się zadławić!

TYMI produktami dziecko może się zadławić!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Günter Hoffmann / Unsplash

Niewinna przekąska i owoc w rękach małego dziecka może doprowadzić do zadławienia. Zobacz, na co uważać.

Umiejętność rozdrabniania i połykania pokarmów stałych jest niezbędna maluchom do prawidłowego rozwoju, ale także dobrego odżywienia i możliwości przyjmowania różnorodnych form jedzenia. Roczne dziecko staje się coraz lepsze w gryzieniu i jedzeniu różnorodnych pokarmów, a zachęcanie go do testowania nowych smaków i faktur sprzyja zarówno tworzeniu dobrych nawyków żywieniowych u malucha, jak i zapobiega rozwojowi nadwrażliwości sensorycznej w jamie ustnej. Są jednak pokarmy, które dzieci próbują niezwykle chętnie, a na które rodzice zarówno maluchów, jak i przedszkolaków powinni szczególnie uważać, bo dziecko może się zadławić.

Czym może się zadławić małe dziecko?

Okazuje się też, że sposób przygotowywania posiłków może zwiększać ryzykozadławienia u dziecka. Na przykład niektóre potrawy podawane w postaci niegotowanej, w całości lub w określonych kształtach lub rozmiarach mogą zwiększać ryzyko zadławienia u dziecka. Dla bezpieczeństwa malucha, przynajmniej na początkowym etapie warto wiec pomyśleć o dokładniejszym siekaniu, cięciu lub rozgniataniu niektórych potraw.

Zobacz>> Zadławienie u dziecka - pierwsza pomoc w zadławieniu

Jakim jedzeniem mogą się zadławić małe dzieci?

W Stanach Zjednoczonych, aby zwiększyć wrażliwość i uważność rodziców opracowano nawet  specjalną ikonę umieszczaną na produktach, które mogą sprzyjać zadławieniu się malucha.

Co znajduje się na specjalnej liście produktów sprzyjających zadławieniu dziecka, na co również powinni uważać polscy rodzice? Wybraliśmy kilka pozycji spotykanych również w naszym menu:

  •      Gotowane lub surowe całe ziarna kukurydzy
  •      Niekrojone pomidory koktajlowe lub winogronowe
  •      Duże kawałki twardych surowych warzyw lub owoców, takich jak surowa marchew lub jabłka
  •      Niepokrojone winogrona, jagody, wiśnie lub kulki z melona
  •      Niegotowane suszone warzywa lub owoce, takie jak rodzynki
  •      Całe lub grubo posiekane orzechy i nasiona
  •      Twarde lub duże kawałki mięsa
  •      Parówki, paluszki mięsne lub kiełbaski
  •      Ości w rybach
  •      Całe ziarna fasoli
  •      Ciastka i przekąski z granolą, całymi orzechami i ziarnami
  •      Okrągłe lub twarde cukierki, żelki, karmelki, gumy do żucia lub gumowate cukierki, a nawet niektóre rodzaje pianek.

Jak możesz unikać zadławienia u małych dzieci?

Postaraj się przynajmniej w początkowym etapie rozszerzania diety o pokarmy stałe, aby dziecko nie otrzymywało w całości lub dużych kawałkach produktów spożywczych, które mogą sprzyjać zadławieniu. Jeśli chcesz je podać dziecku, odpowiednio je przygotuj – rozdrobnij, posiekaj albo pokrój na małe kawałki (rodzice zwłaszcza zapominają o przekrojeniu dzieciom winogron lub np. większych borówek). Poproś dziecko, aby siedziało podczas jedzenia, bez skakania chodzenia, czy raczkowania w tym czasie. Nie pozwalaj dziecku jeść podczas jazdy w samochodzie. Nie bawcie się podczas jedzenia, bez gwałtownych ruchów. Staraj się uważać na dziecko zawsze, gdy coś zjada.

CZYTAJ TEŻ >> Rozszeżanie diety dziecka - co musisz wiedzieć?