Słodki krem orzechowo-kakaowy na kanapki - PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Słodki krem orzechowo-kakaowy na kanapki - PRZEPIS

Słodki krem orzechowo-kakaowy na kanapki - PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: domowa nutella @ pixabay.com

Dzieci uwielbiają słodycze wszelkiego rodzaju, ale zwykle są one niezdrowe, bo oprócz dużej ilości cukru zawierają wiele ulepszaczy i innych dodatków chemicznych. Warto więc samemu zrobić słodką przekąskę dla maluchów. Domowa nutella posmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy i kakao, ale niestety na liście składników w pierwszej kolejności znajduje się cukier i tłuszcz. Nasza domowa nutella nie musi zawierać tych substancji, a i tak będzie pyszna. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko naturalne składniki, czyli dużą ilość orzechów posłodzonych naturalnym miodem z dodatkiem mleka i kakao. Ciekawą alternatywą dla orzechowego kremu jest zastąpienie głównego składnika śliwkami, które nadają specyficzny lekko kwaskowy smak. Dzięki temu krem zostanie wzbogacony o owocowy smak z mnóstwem witamin, więc będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy.

Domowa nutella - PRZEPIS

Składniki:

● 200 g orzechów laskowych lub innych (w zależności od upodobań),
● 3 łyżki miodu,
● niepełna szklanka mleka,
● 4 łyżki kakao.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Z orzechów usuń skórkę, aby swoim gorzkawym smakiem nie zakłóciła smaku kremu. Najłatwiej ją zdjąć, gdy orzechy podpieczesz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Z lekko przestudzonych orzechów usuń skórkę rolując je w papierze (najlepiej, gdy włożysz je do torebki po mące lub cukrze).
  2. Oczyszczone orzechy zmiksuj na gładką masę – jeśli masz blender o niższej mocy, możesz od razu wlać trochę mleka, co ułatwi pracę urządzeniu.
  3. Do tak utartych orzechów dodaj resztę składników i wymieszaj. Masa może wydawać się za rzadka, ale po włożeniu do lodówki stężeje.
  4. Masę przełóż do słoiczków, wstaw do lodówki i tam ją przechowuj.

Śliwkowa nutella

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 100 g mlecznej czekolady

  • 100 g cukru (ewentualnie więcej jeśli powidła są kwaśne)

  • 4 czubate łyżki kakao

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Śliwki umyj i wypestkuj, umieść w dużym garnku o grubym dnie i zasyp cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż śliwki zaczną puszczać sok. Zmniejsz ogień i dalej podgrzewaj do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 3 godziny).
  2. Gdy śliwki będą gęste dodaj kakao i czekoladę. Podgrzewaj jeszcze chwilę. Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj więcej czekolady lub cukru.
  3. Przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć.
  4. Pasteryzuj słoiki na sucho w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do ostygnięcia.



ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!>>

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Ooooo dziś by się taki przydał...mmm pogoda taka paskudna..