Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy i kakao, ale niestety na liście składników w pierwszej kolejności znajduje się cukier i tłuszcz. Nasza domowa nutella nie musi zawierać tych substancji, a i tak będzie pyszna. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko naturalne składniki, czyli dużą ilość orzechów posłodzonych naturalnym miodem z dodatkiem mleka i kakao. Ciekawą alternatywą dla orzechowego kremu jest zastąpienie głównego składnika śliwkami, które nadają specyficzny lekko kwaskowy smak. Dzięki temu krem zostanie wzbogacony o owocowy smak z mnóstwem witamin, więc będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Domowa nutella - PRZEPIS
Składniki:
● 200 g orzechów laskowych lub innych (w zależności od upodobań),
● 3 łyżki miodu,
● niepełna szklanka mleka,
● 4 łyżki kakao.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Z orzechów usuń skórkę, aby swoim gorzkawym smakiem nie zakłóciła smaku kremu. Najłatwiej ją zdjąć, gdy orzechy podpieczesz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Z lekko przestudzonych orzechów usuń skórkę rolując je w papierze (najlepiej, gdy włożysz je do torebki po mące lub cukrze).
- Oczyszczone orzechy zmiksuj na gładką masę – jeśli masz blender o niższej mocy, możesz od razu wlać trochę mleka, co ułatwi pracę urządzeniu.
- Do tak utartych orzechów dodaj resztę składników i wymieszaj. Masa może wydawać się za rzadka, ale po włożeniu do lodówki stężeje.
- Masę przełóż do słoiczków, wstaw do lodówki i tam ją przechowuj.
Śliwkowa nutella
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
100 g mlecznej czekolady
100 g cukru (ewentualnie więcej jeśli powidła są kwaśne)
4 czubate łyżki kakao
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Śliwki umyj i wypestkuj, umieść w dużym garnku o grubym dnie i zasyp cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż śliwki zaczną puszczać sok. Zmniejsz ogień i dalej podgrzewaj do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 3 godziny).
- Gdy śliwki będą gęste dodaj kakao i czekoladę. Podgrzewaj jeszcze chwilę. Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj więcej czekolady lub cukru.
- Przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć.
- Pasteryzuj słoiki na sucho w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do ostygnięcia.