Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy ogonki z czereśni>> można spożywać. Hołdując idei „zero waste” przedstawiamy kolejny owoc, który da się wykorzystać w całości do zjedzenia i przy tym jeszcze skorzystać z jego cennych właściwości zdrowotnych.
Miąższ z arbuza – właściwości
Miąższ arbuza składa się aż w 92% z wody, zawiera również witaminy i minerały, ale w największej ilości występują w nim przeciwutleniacze, dzięki czemu spowalnia on procesy starzenia się i zwalcza wolne rodniki, co zapobiega powstawaniu nowotworów. Arbuz silnie nawadnia organizm, ma też działanie moczopędne, co korzystnie wpływa na układ moczowy oraz niweluje obrzęki. Polecany jest przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Przyspiesza również przemianę materii oraz jest niskokaloryczny, dzięki czemu poprawia on pracę układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie.
Skórka z arbuza – właściwości
Okazuje się, że skórka z arbuza wcale nie jest mniej zdrowa od samego miąższu i posiada szereg innych właściwości, a wyrzucanie jej do śmieci to bardzo duże marnotrawstwo. Skórka z arbuza zawiera bowiem 3 najważniejsze składniki: błonnik, potas i cytrulinę. Błonnik jak wiadomo reguluje pracę układu pokarmowego oraz oczyszcza jelita. Potas jest elektrolitem, który wspomaga pracę mięśni i reguluje gospodarkę wodną.
Cytrulina natomiast jest mało znanym aminokwasem, który bierze udział w procesie wytwarzania argininy. Arginina wspomaga siły witalne organizmu, wzmacnia odporność, zmniejsza zmęczenie oraz reguluje ciśnienie krwi. Dzięki temu usprawnia przepływ krwi i zwiększa popęd seksualny.
Jadalna część skórki z arbuza to ta o kolorze białym i lekko zielonym. Twardą, ciemnozieloną zewnętrzną skórę trzeba odkroić. Aby skorzystać z cennych właściwości białej części arbuza można przygotować pikle lub konfiturę. Na surowo nie smakuje ona bowiem zbyt dobrze.
Skórka z arbuza – przepisy
Pikle ze skórki arbuza
Składniki:
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka grubej soli,
- 2 szklanki obranych skórek arbuza pokrojonych na słupki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 plasterki imbiru.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zagotuj wodę z solą, w tym czasie przygotuj skórkę. Pokrój na słupki, wrzuć je do wrzątku i gotuj do miękkości.
- Zrób marynatę. Ocet jabłkowy wymieszaj z cukrem, pieprzem i imbirem. Zagotuj, od momentu wrzenia gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
- Miękkie skórki z arbuza ułóż w naczyniu, zalej marynatą i poczekaj aż wystygnie. Po wystygnięciu wstaw do lodówki, a po upływie doby przełóż skórkę do słoików i zalej ponownie marynatą. Pikle można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Konfitura ze skórki arbuza
Składniki:
- 0,5 kg skórki arbuza,
- 600 g cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- skórka z 1/3 cytryny.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Skórkę z arbuza pokrój na mniejsze części. Sodę oczyszczoną rozpuść w połowie szklanki wrzącej wody, następnie dodaj do niej jeszcze 3 szklanki zimnej wody i wymieszaj.
- Kawałki skórki z arbuza zalej wodą z sodą i pozostaw na 4 godziny. Po tym czasie wypłucz dobrze skórkę w czystej wodzie ok. 5-6 razy.
- Do garnka włóż kawałki skórki z arbuza, wlej 2 szklanki wody i wsyp 300 g cukru, a następnie zagotuj. Gdy zacznie wrzeć gotuj jeszcze przez 15 minut. Zdejmij z gazu i pozostaw pod przykryciem na całą noc.
- Na drugi dzień dodaj 300 g cukru i otartą z cytryny skórkę, jeszcze raz zagotuj. Gotuj ok. 3 godziny. Po tym czasie przełóż konfiturę do słoików, zakręć i przekręć do góry dnem.
ZOBACZ TAKŻE:
Co jeść w upalny dzień, aby się ochłodzić?>>