Skórka z arbuza na libido i siły witalne! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Skórka z arbuza na libido i siły witalne!

Skórka z arbuza na libido i siły witalne!

Autor zdjęcia/źródło: Skórka z arbuza @ pixabay.com

Arbuz jest pyszny, soczysty, orzeźwiający i łatwo dostępny latem, dlatego tak chętnie sięgamy po niego w czasie upałów. Zjadamy jednak tylko różową część, a grubą i niesmaczną skórkę wyrzucamy do śmieci. Jak się jednak okazuje jest to duży błąd, bo ma ona wiele cennych dla zdrowia właściwości. Warto ją wykorzystać do przygotowania konfitur i pikli.

Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy ogonki z czereśni>> można spożywać. Hołdując idei „zero waste” przedstawiamy kolejny owoc, który da się wykorzystać w całości do zjedzenia i przy tym jeszcze skorzystać z jego cennych właściwości zdrowotnych.

Miąższ z arbuza – właściwości

Miąższ arbuza składa się aż w 92% z wody, zawiera również witaminy i minerały, ale w największej ilości występują w nim przeciwutleniacze, dzięki czemu spowalnia on procesy starzenia się i zwalcza wolne rodniki, co zapobiega powstawaniu nowotworów. Arbuz silnie nawadnia organizm, ma też działanie moczopędne, co korzystnie wpływa na układ moczowy oraz niweluje obrzęki. Polecany jest przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Przyspiesza również przemianę materii oraz jest niskokaloryczny, dzięki czemu poprawia on pracę układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie.

Skórka z arbuza – właściwości

Okazuje się, że skórka z arbuza wcale nie jest mniej zdrowa od samego miąższu i posiada szereg innych właściwości, a wyrzucanie jej do śmieci to bardzo duże marnotrawstwo. Skórka z arbuza zawiera bowiem 3 najważniejsze składniki: błonnik, potas i cytrulinę. Błonnik jak wiadomo reguluje pracę układu pokarmowego oraz oczyszcza jelita. Potas jest elektrolitem, który wspomaga pracę mięśni i reguluje gospodarkę wodną.

Cytrulina natomiast jest mało znanym aminokwasem, który bierze udział w procesie wytwarzania argininy. Arginina wspomaga siły witalne organizmu, wzmacnia odporność, zmniejsza zmęczenie oraz reguluje ciśnienie krwi. Dzięki temu usprawnia przepływ krwi i zwiększa popęd seksualny.

Jadalna część skórki z arbuza to ta o kolorze białym i lekko zielonym. Twardą, ciemnozieloną zewnętrzną skórę trzeba odkroić. Aby skorzystać z cennych właściwości białej części arbuza można przygotować pikle lub konfiturę. Na surowo nie smakuje ona bowiem zbyt dobrze.

Skórka z arbuza – przepisy

Pikle ze skórki arbuza

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka grubej soli,
  • 2 szklanki obranych skórek arbuza pokrojonych na słupki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 plasterki imbiru.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Zagotuj wodę z solą, w tym czasie przygotuj skórkę. Pokrój na słupki, wrzuć je do wrzątku i gotuj do miękkości.
  2. Zrób marynatę. Ocet jabłkowy wymieszaj z cukrem, pieprzem i imbirem. Zagotuj, od momentu wrzenia gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. 
  3. Miękkie skórki z arbuza ułóż w naczyniu, zalej marynatą i poczekaj aż wystygnie. Po wystygnięciu wstaw do lodówki, a po upływie doby przełóż skórkę do słoików i zalej ponownie marynatą. Pikle można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Konfitura ze skórki arbuza

Składniki:

  • 0,5 kg skórki arbuza,
  • 600 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • skórka z 1/3 cytryny.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Skórkę z arbuza pokrój na mniejsze części. Sodę oczyszczoną rozpuść w połowie szklanki wrzącej wody, następnie dodaj do niej jeszcze 3 szklanki zimnej wody i wymieszaj.
  2. Kawałki skórki z arbuza zalej wodą z sodą i pozostaw na 4 godziny. Po tym czasie wypłucz dobrze skórkę w czystej wodzie ok. 5-6 razy.
  3. Do garnka włóż kawałki skórki z arbuza, wlej 2 szklanki wody i wsyp 300 g cukru, a następnie zagotuj. Gdy zacznie wrzeć gotuj jeszcze przez 15 minut. Zdejmij z gazu i pozostaw pod przykryciem na całą noc.
  4. Na drugi dzień dodaj 300 g cukru i otartą z cytryny skórkę, jeszcze raz zagotuj. Gotuj ok. 3 godziny. Po tym czasie przełóż konfiturę do słoików, zakręć i przekręć do góry dnem.

ZOBACZ TAKŻE:

Co jeść w upalny dzień, aby się ochłodzić?>>