Rośliny strączkowe: kiedy najlepiej wprowadzić je do diety dziecka - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Rośliny strączkowe: kiedy najlepiej wprowadzić je do diety dziecka

Rośliny strączkowe: kiedy najlepiej wprowadzić je do diety dziecka

Autor zdjęcia/źródło: Rosliny strączkowe w diecie dziecka @Background photo created by topntp26 - www.freepik.com

Rośliny strączkowe są zdrowym elementem naszej diety. Dla wielu są jednak ciężkostrawne. Kiedy brzuszek niemowlaka jest gotowy na rozszerzenie diety o strączki?

Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Na polskich stołach goszczą coraz częściej, jednak zdecydowanie za rzadko, biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze. 

Rozszerzanie diety niemowlaka: kiedy wprowadzać strączki?

Rośliny strączkowe z powodzeniem mogą, a nawet powinny znajdować się w diecie dziecka. Soczewica, groch, fasola składają się w około 30% z łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka. Zawierają także tłuszcze, węglowodany, żelazo, cynk i witaminy z grupy B.

Rośliny strączkowe można wprowadzać do diety dziecka od 9. miesiąca, chociaż niektórzy zalecają je już pomiędzy 6. i 8. miesiącem życia. Najlepiej zacząć od zielonego groszku, fasolki szparagowej lub ugotowanej i zblendowanej na gładko czerwonej soczewicy. Możesz dodać jej niewielką ilość do zupki, zamiast mięsa. W połączeniu z kaszą stworzy pełnowartościowy posiłek bez konieczności dodawania produktów zwierzęcych: mięsa, jaj lub masła. 

Jak przygotowywać strączki dla dziecka, by były łatwe do strawienia?

Mimo zalet odżywczych roślin strączkowych, na początku mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego niemowlaka i dwulatka, takie jak wzdęcia, gazy i ból brzuszka. By ich uniknąć można wykorzystać kilka trików:

  • Moczenie w gorącej wodzie – zalanie wrzątkiem skraca czas namaczania
  • Moczenie w zimnej wodzie trwa znacznie dłużej – ok. 8-12 godzin, ale jeśli zmienisz w tym czasie wodę kilkukrotnie pozbawisz suszoną fasolę, groch lub soczewicę właściwości wzdymających
  • Przez pierwsze 20 minut gotuj strączki bez przykrycia, zbierając szumowiny
  • UWAGA: nigdy nie gotuj roślin strączkowych w wodzie w której się namaczały
  • Do gotowania dodaj nasiona kminku lub kopru włoskiego, majeranek lub cząber
  • Strączki fasolki szparagowej z małymi ziarnami będą łatwiejsze do strawienia niż te  z dużymi

>>> Czytaj też: 

Od kiedy truskawki dla dziecka? Owoce sezonowe w diecie niemowlaka