Przez żołądek do mleka… czyli dieta karmiącej mamy. Co jeść a czego unikać? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przez żołądek do mleka… czyli dieta karmiącej mamy. Co jeść a czego unikać?

Przez żołądek do mleka… czyli dieta karmiącej mamy. Co jeść a czego unikać?

Autor zdjęcia/źródło: fotolia

Tuż po porodzie, gdy dziecko pojawiło się już na świecie, wiele kobiet debiutujących w roli mamy zastanawia się co jeść a czego unikać, by nie zaszkodzić maleństwu. Odpowiednia dieta matki jest ważna zarówno dla niej samej jak i dla jej dziecka. Jeśli w czasie ciąży wprowadziłaś jakieś prozdrowotne zmiany do swojego jadłospisu i trybu życia, powinnaś je utrzymać także w okresie laktacji.

Uwaga! Szpitalne menu.

Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek cytrynowy, kostki rosołowe), które mogą uczulić niemowlę lub wywołać u niego dolegliwości związane z układem pokarmowym (np. kolki, wymioty).

W ostatnim czasie jednak niektóre szpitale decydują się na ułożenie specjalnego planu żywienia dla mam karmiących, a personel dodatkowo edukuje kobiety w zakresie komponowania potraw i suplementacji. Są to jednak sporadyczne przypadki, więc sprawdźmy jaka dieta będzie nam służyć podczas karmienia.

Zasada LUR

Dieta kobiety karmiącej powinna być L-lekkostrawna. Dobrze, by przeważały w niej potrawy gotowane i pieczone z niewielką zawartością tłuszczu lub w folii (ryba, mięso). Warto również zadbać o to, by była  U-urozmaicona, bogata w witaminy i składniki mineralne.  Zaleca się wykorzystywanie różnych produktów będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych oraz witamin. Dieta kobiety w okresie laktacji ma być także R-racjonalna - składająca się z 5 lub 6 posiłków w ciągu dnia. Każdy posiłek powinien zawierać co najmniej jeden z produktów z każdej grupy (I, II, III, IV), a porcje powinny być niewielkie (zgodnie z zasadą - jedz mniej a częściej).

Zrównoważona dieta to taka, w której znajdziemy najwięcej produktów z grupy l i II, mniej z grupy III oraz najmniej z grupy IV.

Podczas przygotowywania posiłków najlepiej stosować żywność świeżą, wysokiej jakości, a także dobrą jakościowo wodę do picia.

Dobra suplementacja

Coraz więcej badań pokazuje, że w krajach rozwiniętych niewłaściwa dieta w okresie karmienia ma związek nie tylko ze stanem zdrowia dziecka, ale co równie ważne - mamy. Z reguły jest tak, że wszystkie niezbędne dziecku składniki mineralne i witaminy przenikają do mleka, pozostawiając braki u mamy. Powstałe w ten sposób niedobory składników odżywczych negatywnie odbijają się na zdrowiu kobiety, spowalniają regenerację po porodzie (włosy, paznokcie, cera, ciało) a nawet wpływają na wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia u mamy depresji poporodowej. Dodatkowo, z różnych polskich raportów żywieniowych wynika, że dieta kobiety w okresie karmienia jest monotonna i znacznie odbiega od zrównoważonego modelu. Często u niemowląt występują niedobory mikroelementów takich jak żelazo, które jest niezbędne w procesie tworzenia się krwi, dla właściwego rozwoju układu nerwowego i odpornościowego. Najlepszą formą żelaza obecną w produktach dla mam (np. w preparacie Composita Mama DHA®) jest chelat żelaza. Innym, niedoborowym w mleku mamy składnikiem jest witamina D, która korzystnie wpływa na rozwój układu kostnego maluszka. Zalecana suplementacja to 2000 jednostek. Nie bez znaczenia jest też DHA – warunkujący prawidłowy rozwój mózgu i funkcji poznawczych. Ze względu na niskie spożycie ryb, kobiety karmiące powinny spożywać od 400-600 mg DHA. Warto zatem pomyśleć (co podkreślają również ginekolodzy i pediatrzy) o odpowiednio skomponowanym zestawie witamin i minerałów dla mam.

Co wykluczyć z diety?

  • potrawy ciężkostrawne: tłuste wędliny, mięso, tłuste sery, ciasta, potrawy smażone,
  • produkty wzdymające: cebula, groch, fasola kapusta (mogą być przyczyną kolki u dziecka),
  • produkty konserwowane: produkty z puszek, koncentraty zup, produkty sztucznie barwione, aromatyzowane,
  • jedzenie typu fast food i żywność wysoko przetworzona (zupy instant, mrożone dania itp.)
  • mocną kawę i herbatę (powodują drażliwość u dziecka), napoje alkoholowe,
  • ostre przyprawy: chili, ostra musztarda, duża ilość pieprzu.
  • nadmiar soli i cukru,
  • chipsy i słodycze (zastąp je suszonymi owocami, domowym kisielem, bakaliami)
  • owoce cytrusowe (często wywołują reakcje alergiczne u dzieci).

Najnowsze komentarze

  • 193.106.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Też karmię artykuł bardzo przydatny.