Autor zdjęcia/źródło: Przepis na zakwas na żurek @ pixabay.com
Po co przepłacać jak można mieć swój własny i pyszny zakwas na żurek? W tym roku zakwas robię sama. Już go wypróbowałam i śmiało polecam. Już także nie mogę się doczekać chwili, kiedy powiem o tym gościom (patrz. teściowej, która uważa, że zawsze skracam przepisy). Mniejsza o większość tegoroczne święta w moim domu będą wyjątkowe, dzięki nieskazitelnym domowym smakom, a Twoje? Czy też zamierzasz ambitnie podejść do przepisu na zakwas na żurek? :)
Przepis na zakwas na żurek
Składniki:
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 500 ml ciepłej przegotowanej wody
Przyprawy (opcjonalnie):
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo: słoik, gaza, gumka
Wykonanie zakwas na żurek KROK PO KROKU:
- Słoik zalewamy wrzątkiem, płuczemy nim słoik, wylewamy wodę. Odstawiamy aż samoistnie wyschnie.
- Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie mieszamy.
- W tym momencie możemy dodać przyprawy. Możemy je też dodać za kilka dni lub nie dodawać wcale. Wiele osób uważa, że „prawdziwy” zakwas powinien być bez dodatków. Jeśli się martwicie, że żur nie zdąży się ukisić na czas to możecie dodać czosnek np. po 3 dniach.
- Przykrywamy gazą i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce. Niech postoi 3 dni.
- Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu w temperaturze pokojowej. O intensywności musicie zdecydować sami. Dla mnie najlepszy jest po 5-6 dniach.
- Żurek można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli mi się udało to Wam też się uda. Przepis na zakwas na żurek polecam gorąco zwłaszcza osobom nie wierzącym w swoje umiejętności kulinarne. Do świąt jeszcze sporo czasu, więc można potrenować. Wyśmienite przepisy na żurek na takim zakwasie znajdziecie poniżej.
Żurek na zakwasie z ziemniakami – DOMOWY I PROSTY>>