Prosty przepis na pierniczki - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Prosty przepis na pierniczki

Wprawdzie do Bożego Narodzenia jest jeszcze dość dużo czasu, ale już teraz możesz wypróbować nasz prosty przepis na pierniczki. Zobacz jak szybko i łatwo można je zrobić. Na pewno posmakują całej rodzinie.

Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy wcześniej upiec pierniczki już na Boże Narodzenie to możemy je piec nawet 4 tygodnie przed świętami. Aby nie stwardniały należy włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Pierniczki szybciej zmiękną jeśli będzie ich w pojemniku dużo.

(Pixbay.com @ Prosty przepis na pierniczki)

Pamiętaj też żeby ciasta na pierniczki nie rozwałkowywać zbyt cienko, bo wtedy ciastka będą po upieczeniu chrupiące, ale szybko stwardnieją i staną się suche. Jeśli natomiast ciasto będzie grubsze to pierniczki będą bardziej puszyste i dłużej pozostaną miękkie.

Prosty przepis na pierniczki

Składniki:

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (1/2 szklanki) mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa lukrowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Wszystkie składniki wsyp do naczynia i wymieszaj (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawaj mąki.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  3. Wykrawaj różne kształty pierniczków. Ułóż je na blaszce w niewielkich odstępach. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Ostudź na kratce i udekoruj polewą lukrową.
  4. Cukier puder przełóż do miseczki, dodaj wrzątek. Utrzyj łyżką do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodaj więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.

Prosty przepis na pierniczki sprawia, że ciastka pozostają miękkie przez wiele tygodni.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

 

Ciasta świąteczne dla dzieci>>

WIĘCEJ PRZEPISÓW SZUKAJTUTAJ>>

PRZEPISY NA PIERNIKI>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Tak smakowicie wyglądają, że chyba się skuszę;)