Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy wcześniej upiec pierniczki już na Boże Narodzenie to możemy je piec nawet 4 tygodnie przed świętami. Aby nie stwardniały należy włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Pierniczki szybciej zmiękną jeśli będzie ich w pojemniku dużo.
(Pixbay.com @ Prosty przepis na pierniczki)
Pamiętaj też żeby ciasta na pierniczki nie rozwałkowywać zbyt cienko, bo wtedy ciastka będą po upieczeniu chrupiące, ale szybko stwardnieją i staną się suche. Jeśli natomiast ciasto będzie grubsze to pierniczki będą bardziej puszyste i dłużej pozostaną miękkie.
Prosty przepis na pierniczki
Składniki:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 100 g (1/2 szklanki) mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa lukrowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki wsyp do naczynia i wymieszaj (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawaj mąki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
- Wykrawaj różne kształty pierniczków. Ułóż je na blaszce w niewielkich odstępach. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Ostudź na kratce i udekoruj polewą lukrową.
- Cukier puder przełóż do miseczki, dodaj wrzątek. Utrzyj łyżką do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodaj więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Prosty przepis na pierniczki sprawia, że ciastka pozostają miękkie przez wiele tygodni.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Ciasta świąteczne dla dzieci>>
WIĘCEJ PRZEPISÓW SZUKAJTUTAJ>>