Latem nie możemy narzekać na brak owoców. Sierpień jest szczególnie płodny, ponieważ ciągle jeszcze możemy rozkoszować się agrestem, malinami, jeżynami, porzeczkami, morelami i jagodami, a już pojawiają się nowe skarby. Im właśnie poświęcam ten artykuł, aby każdy miał możliwość nacieszyć się owocami późnego lata, bo w ten okres powoli i nieubłagalnie wkraczamy. Z jednej strony niebawem skończą się wakacje, z drugiej jednak dla kucharzy, miłośników dobrych smaków i wszystkich amatorów kuchni nadszedł teraz czas owocowego szału. Każdy może wyżyć się na swój sposób i z pewnością nie będzie narzekał na brak sezonowych produktów.
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
- 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Owoce umyć i pokroić w kostkę.
- Zmiksować je razem z miodem do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
- Jeśli koktajl jest za gęsty dodać wody i ponownie zmiksować.
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 0,5 szklanki zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać przesianąmąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka i śmietanę.
- Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
- Umyte i osuszone śliwki przekroić i usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem pudrem i migdałami.
- Połowę ciasta rozwałkować, resztę ciasta pozostawić na kruszonkę.
- Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, na nim ułożyć śliwki przecięciem do góry, pozostałą połowę ciasta rozdrobnić palcami po wierzchu.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 0,5 kg cukru lub więcej jeśli śliwki są kwaśne
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Śliwki opłukać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Smażyć na małym ogniu w naczyniu o grubym dnie przez około 1 godzinę, mieszając i pilnując, aby śliwki nie przypaliły się.
- Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając co jakiś czas.
- Jeśli to konieczne wydłużyć czas smażenia, aż do uzyskania gęstej i ciemnej masy.
- Dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i całość zagotować.
- Powidła przełożyć do słoiczków.
Placuszki z jabłkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jabłko
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Obrane jabłko przekroić na 4 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Posypać cynamonem.
- Zmiksować jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę.
- Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 pełnej łyżce w odstępach. Smażyć aż urosną i trochę się zarumienią.
- Na podsmażone ciasto nałożyć plasterki jabłek, smażyć jeszcze chwilkę i przewrócić na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor, co zajmie jakieś 2 minuty.
Nalewka z dzikiej róży
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 1 butelka wódki (0,75 l)
- 60 dag cukru
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umyte owoce dzikiej róży ponacinać z jednej strony, aby usunąć pestki. Wypłukać i osączyć.
- Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, aż puszczą sok.
- Po tym czasie wlać wódkę, słój zamknąć i znów odstawić na 2 tygodnie. Co jakić czas potrząsać słojem.
- Przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek. Zakorkować i postawić w ciemnym miejscu. Nalewka powinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy.