(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Pomelo
To największe owoce ze wszystkich cytrusów. Waga niektórych dochodzi do 2 kg. Owoc wygląda jak duży grejpfrut – ma grubą żółtą, żółtozieloną lub różową gąbczastą skórkę. Jest słodszy, ale także mniej aromatyczny i mniej soczysty niż grejpfrut. Jada się go na surowo, tak jak inne cytrusy, sam lub w sałatkach. Z pomelo można robić sok i marmoladę. Kandyzowana skórka jest dobrym dodatkiem do ciast i deserów. Ma takie właściwości jak inne cytrusy, zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin, zwłaszcza C.
Sałatka z pomelo
Składniki:
- 1 sos sałatkowy winegret
- 1 kapusta pekińska
- 1 pomidor
- 6 rzodkiewek
- 2 ogórki konserowe
- pomelo 1 półksiężyc
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kapustę poszatkować na cienkie paski, pomidor pokroić w drobną kostkę tak samo rzodkiewkę i ogórek konserwowy. Półksiężyc pomelo obrać ze skórki i rozebrać na małe kawałęczki.
- Sos wymieszać z olejem i wodą. Wszystkie składniki wymieszać, pozostawić na ok 5 minut.