Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej (celiakii). Zniszczenie kosmków prowadzi do utrudnionego wchłaniania przez jelito substancji odżywczych z pokarmu w postaci białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych, co powoduje niedobory tych substancji.
(Photl.com @ Nietolerancja glutenu objawy)
Nietolerancja glutenu objawy
- Problemy z trawieniem takie jak: zaparcia, gazy, wzdęcia, biegunka.
- Objawy skórne: rogowacenie skóry na łokciach, wysypka, świąd.
- Zmęczenie lub uczucie zmęczenia po posiłku zawierającym gluten np. kanapki, makaron czy pizza.
- Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub poczucie braku równowagi, migreny, bóle głowy.
- Stan zapalny, obrzęk i ból stawów w palcach, kolanach i biodrach.
- Problemy z nastrojem: lęki, depresja, ADHD.
- Rozchwiana gospodarka hormonalna: Zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół policystycznych jajników oraz niewyjaśniona niepłodność.
Produkty zawierające gluten
Produktów z tej listy muszą unikać osoby z nietolerancją glutenu, a są to:
- produkty zbożowe z pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, orkiszu i pszenżyta (kasze, makarony, płatki, ciasta, ciastka, drożdżówki),
- pieczywo (każde, oprócz specjalnie wyrabianych bez użycia glutenu i oznaczonych jako bezglutenowe za pomocą znaku przekreślonego kłosa),
- niskiej jakości produkty mięsne: parówki, mielonki, kiełbasy, kaszanka, pasztety, pasztetowa,
- musztardy i majonezy,
- panierowana żywność, wyroby garmażeryjne,
- zupy, sosy w proszku,
- produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy.
Nietolerancja glutenu – leczenie
Leczenie nietolerancji na gluten polega na całkowitej eliminacji czynnika uczulającego, czyli głównie powyższych produktów. Najlepiej zastąpić je ryżem białym i brązowym, kukurydzą, gryką, prosem, amarantusem lub specjalnymi produktami zbożowymi, z których gluten jest usuwany. Stosując dietę bezglutenową należy cały czas kontrolować poziom składników odżywczych, witamin, mikroelementów, a wśród nich przede wszystkim żelaza. Alergia na gluten ze względu na uszkodzenie kosmków jelitowych może powodować anemię lub niedobory innych składników odżywczych. Kosmki jelitowe są odpowiedzialne za wchłanianie tych składników do organizmu. Gdy są uszkodzone nie mogą prawidłowo wchłaniać substancji odżywczych.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: