Moczka – przepis jakiego nie znasz! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Moczka – przepis jakiego nie znasz!

Moczka – przepis jakiego nie znasz!

Autor zdjęcia/źródło: moczka @ pixabay.com, freepik.com

Ta niezwykła zupa piernikowa wywodzi się ze śląska. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to warto urozmaicić nią świąteczne menu. Wypróbujcie nasz przepis, a gwarantujemy, że moczka wam posmakuje.

Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić na wiele różnych sposobów i z pewnością ile domów na śląsku tyle jest przepisów na to danie. Jednak głównym składnikiem pozostaje rozmoczony piernik. Podaje się ją na deser, smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaskocz domowników lub znajomych i przygotuj na świąteczny deser pyszną i słodką moczkę!

Moczka – PRZEPIS

Składniki:

  • 300 g piernika
  • 300 g orzechów włoskich
  • 300 g orzechów laskowych
  • 200 g migdałów
  • 200-300 g rodzynek
  • 300 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 0,5 l kompotu śliwkowego
  • 0,5 l kompotu agrestowego
  • 1 łyżka masła
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • 1 łyżka miodu lub cukru

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Piernik pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do mniejszego garnka, zalej kompotem i podgrzej tak, aby się rozmoczył. Jeśli nie rozmoczy się wystarczająco możesz go  zblendować.  Opcjonalnie kompot możesz zamienić na piwo jeśli potrawy nie będą jadły dzieci. Wtedy zalej nim piernik i pozostaw na noc.
  2. Migdały sparz i obierz ze skórki (choć nie jest to konieczne, mogą zostać w skórce). Wrzuć do osobnego garnka i zalej wodą. Następnie dodaj lekko posiekane (na niebyt małe kawałki) orzechy laskowe i orzechy włoskie. Gotuj przez około 20-30 minut często mieszając.
  3. Do bakalii dorzuć pokrojone na połówki morele i śliwki oraz rodzynki. Dodaj łyżkę masła, sól do smaku oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
  4. Masę piernikową podgrzej na mniejszym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając, bo szybko przywiera do dna garnka.
  5. Połącz bakalie z masą piernikową. Całość gotuj przez około 15 minut.
  6. Jeśli moczka jest mało słodka możesz ją dosłodzić według własnych upodobań miodem lub cukrem albo dodać czekoladę deserową lub mleczną.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Ciasta na Boże Narodzenie - TOP 5 pierników DO DRUKU>>

Zupa migdałowa wigilijna – DOSKONAŁY PRZEPIS!>>