Okazuje się, że nie tylko duże, twarde przedmioty, które znajdą się w rekach dziecka mogą doprowadzić do jego zakrztuszenia i zadławienia. Również niektóre owoce – jak popularne u nas zimą mandarynki i pomarańcze – mogą być niebezpieczne dla dzieci, jeśli podamy je w nieodpowiedni sposób.
Jak podawać dziecku mandarynki i pomarańcze?
Na popularnym wśród rodziców tik tokowym koncie @tinyheartseducation prowadzonym przez ratowniczkę medyczną znaleźliśmy ciekawy post z instruktażem, jak podać dziecku mandarynkę.
Autorka zwraca uwagę na fakt, że nie tylko duży kawałek owocu może spowodować kłopot dla malucha, ale również przyczyną zakrztuszeń lub zadławień może być błona, czy też pestki występujące w tych owocach. Doradza ona również rodzicom, jak bezpiecznie podać dziecku mandarynkę lub pomarańczę, aby uniknąć zadławienia.
Produkty, którymi maluch może się zadławić
Nie tylko mandarynki i pomarańcze mogą być powodem zadławienia u małych dzieci. Również inne produkty warto odpowiednio przygotować, (pokroić, przeciąć, poddać obróbce termicznej), aby dziecku nie stałą się krzywda. Co znajdziemy się na liście produktów sprzyjających zadławieniu dziecka, na co powinni uważać rodzice? Wybraliśmy kilka pozycji:
- Gotowane lub surowe całe ziarna kukurydzy
- Niekrojone pomidory koktajlowe lub winogronowe
- Duże kawałki twardych surowych warzyw lub owoców, takich jak surowa marchew lub jabłka
- Niepokrojone winogrona, jagody, wiśnie lub kulki z melona
- Niegotowane suszone warzywa lub owoce, takie jak rodzynki
- Całe lub grubo posiekane orzechy i nasiona
- Twarde lub duże kawałki mięsa
- Parówki, paluszki mięsne lub kiełbaski
- Ości w rybach
- Całe ziarna fasoli
- Ciastka i przekąski z granolą, całymi orzechami i ziarnami
- Okrągłe lub twarde cukierki, żelki, karmelki, gumy do żucia lub gumowate cukierki, a nawet niektóre rodzaje pianek.