Magnez i wapń w diecie wegetariańskiej - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Magnez i wapń w diecie wegetariańskiej

Magnez i wapń w diecie wegetariańskiej

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Klasyczne diety wegetariańskie opierają się na spożyciu produktów roślinnych i wykluczeniu grup produktów pochodzenia zwierzęcego. Ich korzystny wpływ na zdrowie został udokumentowany wynikami badań.

Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często wyższe niż w populacji ogólnej.

Więcej magnezu, mniej wapnia – blaski i cienie diet wegetariańskich

Właściwie zaplanowane i zbilansowane diety wegetariańskie zapewniają udowodnione korzyści zdrowotne (m.in. redukcję ryzyka chorób cywilizacyjnych). Wśród ich zalet wymienia się np. małą podaż tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego oraz większą podaż błonnika, magnezu, potasu i związków antyoksydacyjnych. Diety wegetariańskie dostarczają jednak m.in. mniej wapnia i witaminy D. 

Magnez to istotny składnik kości i chrząstek, aktywator kluczowych układów enzymatycznych, regulator mechanizmów przekazywania sygnałów nerwowych, skurczów mięśni i równowagi kwasowo-zasadowej.

Wapń pełni różne role w organizmie – przede wszystkim jest podstawowym składnikiem układu kostnego. W postaci zjonizowanej występuje w komórkach i płynach ustrojowych. Aktywuje wiele enzymów, uczestniczy w krzepnięciu krwi i kurczliwości mięśni. Bierze udział w skomplikowanych procesach przylegania międzykomórkowego, organizacji tkanek i w reakcjach sygnalizacyjnych, które kontrolują przepływ informacji między komórkami.

Jak pokryć zapotrzebowanie na magnez i wapń w diecie wegetariańskiej?

Źródła magnezu i wapnia w dietach roślinnych

Średnie spożycie magnezu u wegetarian jest wyższe niż u osób, które nie wykluczają mięsa z diety

W jakich produktach jest magnez? W diecie wegetariańskiej nie brakuje dobrych pokarmowych źródeł tego pierwiastka. 

Do produktów bogatych w magnez należą:

  • kakao i gorzka czekolada (dostępne są również czekolady dla wegan)
  • nasiona słonecznika
  • migdały i orzechy (arachidowe, laskowe, pistacjowe, włoskie)
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, soja)
  • produkty zbożowe: kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane i ryż brązowy.

Wapń zawarty jest w wielu produktach roślinnych, jednak jego przyswajalność jest mniejsza niż z mleka. Odpowiada za to głównie obecność szczawianów i fitynianów, które hamują wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. 

Stosunkowo dobrze przyswajalny jest wapń z warzyw zielonych o małej zawartości szczawianów, takich jak jarmuż, warzywa kapustne i brokuły. Do produktów o dużej zawartości wapnia należą nasiona sezamu, migdały i fasola. 

Do dobrych źródeł wapnia w diecie wegetariańskiej należą produkty wzbogacane w wapń, np. mleko sojowe, tofu i soki owocowe.

Sprawdź więcej na: https://www.vitrumcalcium.pl/porada/produkty-bogate-w-wapn-i-magnez/