Kisiel - kolorowy deser - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kisiel - kolorowy deser

Kisiel - kolorowy deser

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Ekologiczny kisiel to dobry pomysł na przygotowanie szybkiego deseru. Zdrowy kisiel przyrządza się z kolorowych owoców, które w naturalny sposób dodają mu słodyczy.

Dlaczego lubimy kisiele?

Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość dodanej wody można regulować i otrzymać deser o gęstej konsystencji lub lekko zagęszczony, odżywczy owocowy napój.

Jaki to zdrowy kisiel?

Gotowy kisiel w torebce może mieć dodatek cukru lub być w wersji bez cukru i wtedy sugerowane jest dodanie środka słodzącego podczas gotowania. Dla osób unikających cukru w diecie ta druga możliwość jest bardziej wygodna. Podczas przyrządzania deseru można dodać wybrany przez siebie środek słodzący. Może to być miód, ksylitol, erytrytol, słód jęczmienny, syrop z agawy, sok lub syrop owocowy czy biały lub brązowy cukier trzcinowy. Kisiel w sklepie organic24.pl jest dostępny w obydwu wersjach.

Kisiel owocowy domowy

Kisiel to deser oparty na owocach. Kisiel owocowy można kupić gotowy i zrobić go z torebki lub przygotować samodzielnie. Aby samemu zrobić kisiel potrzebna jest mąka ziemniaczana i woda, jednak to jaki charakter będzie miał kisiel, zależy od owocowego dodatku. Można dodać sok owocowy, słodki syrop z owoców lub/i świeże owoce. Stopień słodyczy samodzielnie przygotowanego deseru można łatwo regulować i dopasować całość do indywidualnego smaku.

Co gotowe kisiele mają w składzie?

Ekologiczne gotowe kisiele w sklepie organic24.pl występują w szerokim wyborze. Jak w przypadku każdego produktu bardzo ważna jest jakość składników i ich występująca w składzie ilość. W zależności od preferencji można wybrać kisiel z lub bez cukru. Bez tego dodatku jest na przykład pyszny kisiel w proszku z kawałkami truskawek i witaminą C. Kisiele z dodatkiem cukru występują w smakach cytrynowym, wiśniowym i truskawkowym. Oprócz liofilizowanych owoców zawierają naturalne barwniki ze sproszkowanego czerwonego buraka i mielonej kurkumy.

Kisiele bezglutenowe

Firma Amylon oferuje kisiele bez glutenu. Ten kisiel owocowy występuje w smakach: cytrynowym, truskawkowym i wiśniowym. Na opakowaniu znajduje się napis kisiel bezglutenowy i znak przekreślonego kłosa, które daje gwarancję bezglutenowości użytych składników. Kisiel owocowy ma w składzie oprócz skrobi ziemniaczanej liofilizowane owoce, naturalne barwniki z warzyw i przypraw oraz kwas jabłkowy.

Jak serwować kisiele?

Kisiele to gładkie przejrzyste desery. Można je wykorzystać jako bazę do wykwintnego podania tej słodyczy. Do określonego smaku, w jakim występuje kisiel, pasuje dodatek tych świeżych owoców, które też pasują do niego kolorystycznie. Dobrym pomysłem jest dodanie na powierzchnię kisielu słodkiej śmietanki lub bitej śmietany. Niższy kalorycznie dodatek to napój roślinny lub zagęszczony produkt roślinny jako zamiennik śmietany. Kisiel owocowy z dodatkiem powideł czy konfitur ma głębszy smak i jest bardziej słodki. Kisiel można podać dzieciom jako podwieczorek z dodatkiem biszkoptów. Dorośli też docenią smak kisielu z dodatkami zbożowymi na przykład z groszkiem ptysiowym czy drobnymi ciastkami.

Dla kogo można polecać kisiel?

Kisiel przygotowany tylko na bazie owoców, bez innych dodatków, jest niskokalorycznym deserem. Ciekawa konsystencja, którą ma kisiel sprawia, że lubią go zarówno dzieci jak i dorośli. Dla dzieci można dzięki niemu wprowadzić więcej owoców do diety. Kisiel może być spożywany przez wegan i wegetarian. Osoby na diecie bezglutenowej również mogą bezpiecznie cieszyć się jego smakiem.