Kebab - ciekawe fakty i największe mity - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kebab - ciekawe fakty i największe mity

Kebab - ciekawe fakty i największe mity

Kebab to jedno z tradycyjnych arabskich dań, które upodobali sobie również Polacy. I Ty jesteś miłośnikiem tej potrawy? Sprawdź czy wiesz o niej wszystko – poznaj ciekawe fakty oraz najpopularniejsze mity.

Zastanawiasz się, skąd wziął się kebab? Chcesz wiedzieć, co spowodowało popularyzację tego dania? Nie masz pewności, czy kebab jest faktycznie bardzo kaloryczny i niezdrowy? Rozwiej wszelkie wątpliwości.

1. Kebab to (nie)zwykły fast food

Chociaż kebab kojarzy się z jedzeniem fastfoodowym, nie jest to takie oczywiste. Biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, jest bardzo pożywny. Chociaż dostarcza sporo kalorii, stanowi jednocześnie źródło wielu cennych witamin i minerałów.

Kebaba możesz jednak skutecznie i szybko „odchudzić”. Wystarczy, że zrezygnujesz z zawiesistych sosów na bazie majonezu, zastępując je sosami jogurtowymi.

2. Najdroższy kebab świata kosztuje ok. 3500 zł

Tyle trzeba zapłacić za arabski przysmak, zamawiając go w Stockwell – we wschodniej części Londynu. Skąd taka cena? Na koszt wpływają przede wszystkim składniki, takie jak np. łopatka z młodej jagnięciny, naturalna oliwa z oliwek, fioletowe pomidory, jadalne płatki platyny, szafran. Nie bez znaczenia jest sposób podania – na srebrnej tacy.

3. Współczesna forma kebaba została wymyślona w Berlinie

Tradycyjny arabski kebab wygląda zupełnie inaczej. Obecna jego forma została wymyślona w 1971 roku w Berlinie. Natomiast do Polski przywędrowała dopiero w 1998 roku.

4. Kebab to aż 20 odmian tego dania

Większość osób, mówiąc o kebabie, ma na myśli „doner kebab”. Warto jednak mieć świadomość, że ogólna nazwa obejmuje ponad 20 różnych jego odmian.

Wśród nich wymienić można m.in.:

  • iskender kebab
  • adana kebab
  • şiş kebab
  • doner kebab.

5. Największy kebab świata powstał w Ankarze

W Ankarze powstał największy kebab świata. W jego przygotowaniu brało udział 10 kucharzy. Udało im się stworzyć danie ważące aż 1198 kg i mierzące 2,6 m.

6. Tradycyjny kebab może być przyrządzony z wieprzowiny

To jeden z największych mitów. Zgodnie z tradycją, arabskie danie nie zawiera wołowiny – ze względu na halal. Jedynymi akceptowalnymi mięsnymi składnikami są: wołowina lub cielęcina, baranina lub jagnięcina, drób.

7. Polskie lokale z kebabami są popularne

Szacuje się, że w Polsce działa nawet 25 tys. lokali gastronomicznych serwujących kebaby, np. sieć Zahir Kebab. To zaś oznacza, że z łatwością zamówisz takie danie – także online. Wystarczy skorzystać z pośrednictwa portalu gastronomicznego, wybierając kebab serwowany w Twojej najbliższej okolicy.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Czasami zamawiamy kebab, najczęściej z dostawą do domu. Moi chłopcy bardzo lubią to danie. Ja mniej, ale raz na jakiś czas- czemu nie!