Jak zrobić chłodnik? PRZEPIS babci na klasyczny chłodnik - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić chłodnik? PRZEPIS babci na klasyczny chłodnik

Jak zrobić chłodnik? PRZEPIS babci na klasyczny chłodnik

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa user14908974 na Freepik

Zazwyczaj jemy go latem, bo świetnie ochładza organizm. Zobacz, jak prosto możesz go zrobić.

Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci!

Jak zrobić domowy chłodnik na lato?

Chłodnik z buraków to tradycyjna polska zupa na zimno, idealna na upalne dni. Pamiętajmy jednak, że przygotowując chłodnik nie zaleca się zjadania go natychmiast. Dobrze, aby mógł się on „przegryźć” w chłodnym miejscu, tak, aby składniki się dobrze połączyły. Dlatego należy go po przygotowaniu wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Co będzie potrzebne, aby zrobić chłodnik?

Na chłodnik przygotuj:

  • 2 średnie buraki i botwinka
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 świeże ogórki
  • 2 jajka
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić domowy chłodnik – przepis

Buraki i botwinkę dokładnie umyj, pokrój na małe części i zagotuj przez około 10 minut. Następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir lub maślankę oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj. Następnie umyj górki, rzodkiewki oraz szczypiorek i koperek. Posiekaj na drobno i dodaj do chłodnika. Rozgnieć czosnek i również go dodaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.

Gotowy chłodnik wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i przegryzł. Taki letni chłodnik najlepiej smakuje z jajkami, ugotowanymi na twardo obranymi i pokrojonymi na ćwiartki.  

Domowy chłodnik to doskonałe źródło probiotyków, białka, wapnia, żelaza fosforu, a także witamin – między innymi z grypy B, A oraz C.

CZYTAJ TEŻ >> Od kiedy agrest dla dziecka?