Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci!
Jak zrobić domowy chłodnik na lato?
Chłodnik z buraków to tradycyjna polska zupa na zimno, idealna na upalne dni. Pamiętajmy jednak, że przygotowując chłodnik nie zaleca się zjadania go natychmiast. Dobrze, aby mógł się on „przegryźć” w chłodnym miejscu, tak, aby składniki się dobrze połączyły. Dlatego należy go po przygotowaniu wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Co będzie potrzebne, aby zrobić chłodnik?
Na chłodnik przygotuj:
- 2 średnie buraki i botwinka
- 500 ml kefiru lub maślanki
- 200 ml śmietany 18%
- 2 świeże ogórki
- 2 jajka
- Pęczek rzodkiewek
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny (opcjonalnie)
Jak zrobić domowy chłodnik – przepis
Buraki i botwinkę dokładnie umyj, pokrój na małe części i zagotuj przez około 10 minut. Następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir lub maślankę oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj. Następnie umyj górki, rzodkiewki oraz szczypiorek i koperek. Posiekaj na drobno i dodaj do chłodnika. Rozgnieć czosnek i również go dodaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.
Gotowy chłodnik wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i przegryzł. Taki letni chłodnik najlepiej smakuje z jajkami, ugotowanymi na twardo obranymi i pokrojonymi na ćwiartki.
Domowy chłodnik to doskonałe źródło probiotyków, białka, wapnia, żelaza fosforu, a także witamin – między innymi z grypy B, A oraz C.