Jak wybrać dobry sok? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak wybrać dobry sok?

Jak wybrać dobry sok?

Autor zdjęcia/źródło: fotolia

Jest wiele mitów krążących wokół soków. Bezsporny jest natomiast fakt, że zrobione z warzyw i owoców soki dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych, dlatego warto je pić, ale jak je wybierać? Ważne, aby na opakowaniu był napis SOK.

Sprawdź etykietę

Zgodnie z prawem* producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i 100% soków warzywnych. „W jakikolwiek”, czyli zarówno cukrami prostymi (glukoza, fruktoza), jak również sacharozą (cukier biały), czy też syropem glukozowo-fruktozowym. Nie wolno również do wszystkich soków dodawać słodzików (substancji słodzących), w tym również tych naturalnego pochodzenia, np. glikozydów stewiolowych, czyli tzw. stewii. Gdyby producent to zrobił, złamałby prawo. Jedynie niewielkie ilości cukrów i innych naturalnych przypraw (np. ziół) mogą być dodane do soków warzywnych i owocowo-warzywnych, aby poprawić ich walory smakowe. Warto też znać różnicę pomiędzy tabelą wartości odżywczych, a listą składników produktu, które są często mylone. Cukier, jaki widzimy na opakowaniu w tabeli wartości odżywczych np. soku owocowego, to ten sam naturalny cukier i w tej samej ilości, jaki znajdował się w owocach, z których sok został wyprodukowany, a nie cukier dodany przez producenta.

Gwarantowany brak konserwantów

Te same regulacje prawne, zakazujące dosładzania cukrami soków owocowych oraz dodawania słodzików, zakazują też dodawania do wszystkich soków owocowych i warzywnych jakichkolwiek konserwantów. Zakaz ten dotyczy również takich dodatków jak sztuczne aromaty czy barwniki, i obejmuje wszystkie rodzaje soków, zarówno w butelkach szklanych i plastikowych, kartonach czy opakowaniach typu bag in box. Co więcej, producenci nie mogą napisać na opakowaniu, że ich sok nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów. Nie jest to bowiem żadna przewaga konkurencyjna, a prawo, które obowiązuje wszystkich.

Z soku zagęszczonego czy nie z soku zagęszczonego?

Tak naprawdę nie ma to znaczenia. Zgodnie ze wspomnianymi już regulacjami prawnymi, zarówno soki owocowe, jak i 100% warzywne, odtwarzane z soku zagęszczonego, muszą zawierać maksymalnie taką samą ilość wody, jaką zawierały warzywa i owoce, z których powstały. Dodanie przez producenta jej większej ilości do soku zagęszczonego byłoby złamaniem prawa. Należy też podkreślić, że jakość wody do odtworzenia soku musi odpowiadać co najmniej jakości wody pitnej. Nie jest więc prawdą panujące przekonanie, że sok odtworzony to sok z rozcieńczonego dużą ilością wody „koncentratu”.

Bogactwo witamin ze sklepu

Soki, bez względu na sposób ich powstania robione są z warzyw i owoców, zawierają więc witaminy i substancje odżywcze z nich pochodzące i to w zbliżonych ilościach. Nie ma znaczenia czy jest to sok przygotowany w domu, sok tzw. jednodniowy, czy  pasteryzowany, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, czy też odtworzony z soku zagęszczonego. Według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego oraz poddane pasteryzacji muszą zachować fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze właściwości odpowiadające co najmniej sokom bezpośrednim z tego samego rodzaju owoców i warzyw. Cechy te muszą zostać zachowane przez cały okres przydatności do spożycia soku, a więc od momentu produkcji, aż do jego otwarcia. Co więcej, soki świeżo wyciskane, które powstaną z owoców przechowywanych w chłodni, powiedzmy w okresie zimowym, mogą nawet mieć niższą zawartość np. witaminy C niż pasteryzowane soki z kartonu czy butelki, które powstają z zagęszczonego soku z owoców zebranych w szczycie sezonu, czyli w okresie, kiedy zawartość tej witaminy w owocach jest najwyższa. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić, w ok. 60%-70%.

*Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz. U. 2013 poz. 327

ZOBACZ TAKŻE:

Jak uczyć dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych? >>

Zdrowe soki – obalamy mity >>

Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika michalekk
    michalekkIkona zgłaszania komentarza
    To prawda, najlepiej zrobić samemu albo smoothie - fajne przepisy są na http://kcalmar.com/blog/
  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    najlepiej zrobić sobie sammeu sok! wtedy wiemy co pijemy! a w tych sklepowych jest mnóstwo syropu glukozo-fruktozowego, którym soki dosładzają i który jest świństwem!