Jak nie zniszczyć smaku warzyw? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak nie zniszczyć smaku warzyw?

Mamy wiosnę, a wraz z nią młode, świeże warzywa. Zadbajmy o to, by nasze posiłki stały się kolorowe i zdrowsze. Przygotowując wiosenne dania pamiętaj o tym, że...

Jak nie zniszczyć smaku warzyw?

Autor zdjęcia/źródło: "Po godzinach"

Świeżo kupione warzywa płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do foliowego woreczka i kładziemy na najniższej półce w lodówce. Przed obraniem warzywa dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Buraki, marchew, seler dokładnie szorujemy. Warzywa liściaste, takie jak szpinak i sałata oraz szczypiorek płuczemy delikatnie, by ich nie pognieść.


Warzywa korzeniowe obieramy bardzo cienko, bo tuż pod skórą znajduje się najwięcej witamin.


Nie gotujemy natki pietruszki, zachowa ona swój smak, gdy posypiemy nią gotowe danie.


Jeśli do wody, w której gotujemy jarzyny dodamy łyżeczkę cukru ich smak się poprawi. Nie siekamy warzyw zbyt drobno i używamy do tego tylko noży i tarek ze stali nierdzewnych. 


źródło: "Po godzinach" - dodatek do tygodników "Gazety Olsztyńskiej"

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika xdrfv
    xdrfvIkona zgłaszania komentarza
    Polecam też gotowanie na parze, jest znacznie zdrowsze niż tradycyjne w wodzie i warzywa smakują super.