Autor zdjęcia/źródło: "Po godzinach"
Świeżo kupione warzywa płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do foliowego woreczka i kładziemy na najniższej półce w lodówce. Przed obraniem warzywa dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Buraki, marchew, seler dokładnie szorujemy. Warzywa liściaste, takie jak szpinak i sałata oraz szczypiorek płuczemy delikatnie, by ich nie pognieść.
Warzywa korzeniowe obieramy bardzo cienko, bo tuż pod skórą znajduje się najwięcej witamin.
Nie gotujemy natki pietruszki, zachowa ona swój smak, gdy posypiemy nią gotowe danie.
Jeśli do wody, w której gotujemy jarzyny dodamy łyżeczkę cukru ich smak się poprawi. Nie siekamy warzyw zbyt drobno i używamy do tego tylko noży i tarek ze stali nierdzewnych.
źródło: "Po godzinach" - dodatek do tygodników "Gazety Olsztyńskiej"