Odpowiedni ubiór zimą
Lekarze przestrzegają przed nieodpowiednim ubiorem w czasie mrozów. Szczególnie młodzi ludzie narażają się na choroby, nosząc krótkie kurtki, odkryte kostki oraz zapominając o czapce i rękawiczkach. Narażanie swojego organizmu na przemarznięcie może mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Oprócz spadku odporności i większego zagrożenia infekcjami wirusowymi, wychładzając poszczególne partie ciała, możemy nabawić się schorzeń, które dadzą o sobie znać w przyszłości. Dziewczyny noszące modne od lat krótkie kurtki – wystawiają swoje nerki i podbrzusze na działanie zimna. Takie zachowanie grozi zapaleniem nerek i jajników, a w przyszłości problemami z płodnością. Z kolei prezentowanie zimą gołych kostek, co często widuje się na ulicach, skutkuje wychłodzeniem i bólami reumatycznymi, nasilającymi się z wiekiem.
Jak chronić się przed mrozem? Porady specjalistów
Lekarze zrzeszeni w PPOZ, w związku z mrozami w Polsce, przypominają nam zasady, które pomogą przetrwać zimę w dobrym zdrowiu.
Po pierwsze pamiętajmy o tym, by w mroźne dni ubierać siebie i dzieci „na cebulkę”. Gdy pod kurtką znajduje się kilka warstw odzieży – wytwarzają się między nimi warstwy powietrza, które stanowią świetny izolator.
Głowa, szyja, dłonie – szczególnie powinniśmy chronić te partie ciała. Nie nosząc czapki, szalika i rękawic tracimy bardzo dużo cennego ciepła. Silnie narażone na przemarznięcie są również stopy – pamiętajmy o odpowiednim, nieprzemakalnym obuwiu oraz noszeniu skarpet (najlepiej wełnianych).
Nasza skóra podczas mrozów jest często podrażniona i wysuszona. Możemy uniknąć negatywnego wpływu warunków atmosferycznych, używając ochronnych kremów do twarzy (zwróćmy uwagę na to, by zawierały filtr UV) oraz pielęgnacyjnych pomadek zabezpieczających delikatną skórę ust.
Zimowa dieta
Zimą mamy większy apetyt i ochotę na tłuste, sycące potrawy. Wynika to z większego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Musimy zmagać się z niskimi temperaturami, a prosto rzecz ujmując – energia z pokarmów przetwarzana jest na ciepło, które nas ogrzewa. Jednak zamiast wybierać słodycze i kaloryczne dania, warto sięgnąć po produkty, które dostarczą nam większej ilości witamin i minerałów. Zbilansowana zimowa dieta powinna obfitować w owoce i warzywa (również mrożone). Białka i węglowodanów złożonych dostarczą nam ryby, chude mięso wieprzowe oraz drób. Postawmy także na kasze, które są sycące i bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik. W mroźne dni, warto zadbać również o to, by w naszej diecie znalazły się naturalne antybiotyki, które wzmocnią odporność organizmu: czosnek, miód i imbir. Aby się rozgrzać, możemy dodawać do dań większą ilość chili i cynamonu.